Ellemann i Egedal: Fælles ansvar at løfte socialområdet

hovedstaden

KKR HOVEDSTADEN

(Fra Lokalavisen Egedal)

“Jeg kommer ikke med en stor check i dag – og jeg tror heller ikke, det er vejen frem. I stedet skal vi blive bedre til at få mere for de mange milliarder, der hvert år bruges på handicapområdet og udsatte voksne. Det er jeg overbevist om, at vi kan, hvis vi hver især løfter vores del af ansvaret.”

Sådan lyder budskabet fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V). Hun mødtes fredag i forrige uge på Egedal Rådhus i Nordsjælland med 27 af Region Hovedstadens kommuner for at drøfte, hvordan kommunerne kan blive bedre til at styre udgifterne på det specialiserede socialområde.

Udfordringen er særlig stor i Region Hovedstaden, hvor udgifterne til eksempelvis voksne med handicap siden 2007 er steget over en milliard kroner

Videndeling og mere enkel lovgivning

Ministeren anderkendte kommunernes kamp med at ‘få pengene til at række længere’ og kom med konkrete bud på løsninger:

“Der er store økonomiske og menneskelige gevinster, hvis de sociale indsatser i langt højere grad bliver baseret på viden om, hvad der har dokumenteret effekt. Vi skal med andre ord blive bedre til at indsamle og dele viden om, hvad der virker,” sagde Karen Ellemann, der også pegede på nødvendigheden af en mere enkel lovgivning:

“Jeg vil løfte min del af ansvaret ved blandt andet at revidere Servicelovens regler på voksenområdet. Lovgivningen i dag er nemlig for svær og kompliceret. Vi skal helt konkret lette administrationen i de nemme sager og frigive ressourcer til de mere komplicerede sager.”

I alt 117 økonomikonsulenter, direktører, social- og handicapchefer, fagspecialister og teamledere m.fl. deltog på konferencen, arrangeret af KKR Hovedstaden og Egedal Kommune. Her gav en række eksperter deres bud på, hvordan kommunerne kan få en mere effektiv drift af de sociale tilbud med bedre styringsværktøjer.

 

KL: Mere fokus på hele den handicappedes situation

En af eksperterne er KL’s cheføkonom Morten Mandøe, der glædede sig over ministerens løfte om at forenkle Serviceloven.

Morten Mandøe talte også om styringsværktøjer og muligheder i den nyeste velfærdsteknologi, men fokuserede især på gevinsterne ved et tæt samarbejde om hele borgerens situation.

“Det er vigtigt, at kommunerne bliver skarpere på at administrere et politisk fastsat serviceniveau med konkurrencedygtige priser. Men det helt afgørende er, at forvaltningerne bliver bedre til at samarbejde på tværs om at tage udgangspunkt i hele den handicappede borgers situation og ressourcer, og så tildele den helt rigtige hjælp i den rigtige rækkefølge. Eksempelvis er det måske slet ikke nødvendigt med et indgribende tilbud, hvis vi aflaster hele den stressede familie lidt,” sagde Morten Mandø og tilføjede:

“Og så skal vi hele tiden følge op på, om borgeren får det bedre af den hjælp vi giver og justere tilbuddet, hvis det er nødvendigt.”