Advarsel fra politiet

Nyhedsbrev fra Politiet, ultimo februar 2021:

Politiet advarer om identitetstyve, der kontakter borgere på bosteder og udgiver sig for at være en TV-, internet- eller teleudbyder.

 

 

Politiet har på det seneste fået flere anmeldelser fra unge borgere med særlige behov, som har bopæl på et bosted. De unge bliver ringet op af en person, der udgiver sig for at være en TV-, internet- eller teleudbyder, som de unge typisk allerede har kendskab til. Gerningsmanden vil gerne hjælpe med vedkommendes TV og internettet, og borgeren ender med at blive narret til at dele oplysninger om sit NemID og betalingskort. Gerningsmanden begår efterfølgende indbrud i borgerens netbank, og misbruger betalingskortet til at handle for på webshops. Typisk køber gerningsmanden bitcoins.

 

 

Gode råd til udsatte:

 

 

  • Giv aldrig dine personlige oplysninger over telefonen, i e-mails, på sms eller på sociale medier.

 

  • Politiet, banken, offentlige myndigheder og virksomheder vil aldrig ringe og bede dig om at udlevere dit NemID eller oplysninger om dit betalingskort.

 

 

  • Husk at dit NemID er personligt, og du ikke må udlevere det. Personer, som beder dig om dit NemID over telefonen og på nettet, er ude på at snyde dig.

 

 

  • Hvis du er det mindste i tvivl om henvendelsen er fup, så læg på og tal med din familie, ven eller hjælper. De kan hjælpe dig med at undersøge, om henvendelsen er snyd.

 

 

Hvis du er kommet til at udlevere dit NemID og oplysninger om dit betalingskort

 

 

  • Fortæl hvad der er sket til en, der kan hjælpe dig. Det er vigtigt, at du gør det med det samme, så svindleren kan blive stoppet. Identitetstyveri kan ske for alle, og det hjælper at fortælle det til en person, som du er fortrolig med.

 

 

Få hjælp til at stoppe skaden:

 

  •  Ring til banken og få dem til at spærre dit kort.

 

  • Hvis du har mistanke om, at dit NemID er blevet misbrugt eller kan konstatere, at det allerede er sket, bør du i første omgang logge ind på dit NemID på www.nemid.nu og tjekke, at dine kontaktoplysninger er korrekte.

 

  • Tjek dine bankkonti for mistænkelige transaktioner, og kontakt din bank hvis du ser noget mistænksomt.

 

  • Hvis du har haft indbrud i din netbank, bør du hurtigt anmelde det på www.politi.dk

 

 

Venlig hilsen Politiet