Få hjælp til at udvikle jeres socialpsykiatriske tilbud

Fra Socialstyrelsens nyhedsbrev, ultimo september 2019.

 

Forskellige mennesker, set bagfra, går tur i en grøn løvskov ad en bred sti. Forrest et par, midt i billedet og i baggrunden andre personer.

 

 

 

Antallet af borgere, der modtager hjælp i socialpsykiatrien, er ifølge KL (KL 2018) steget med 17 pct. fra 2014 til 2017. Det skaber et voksende pres på kommunerne og de socialpsykiatriske tilbud, der fortsat skal sikre kvaliteten i indsatsen.

 

Læs om socialpsykiatrien i dag

 

Det er ikke alle borgere med psykiske vanskeligheder, der kommer sig fuldstændigt. Men med den rette støtte, hvor borgerens eget perspektiv og tro, håb og drømme er det naturlige udgangspunkt, har mange mulighed for at få det bedre eller komme sig helt.

(Slade & Longden, 2015)

 

Et forløb med fokus på recovery

 

Det er baggrunden for Socialstyrelsens nye indsatsteam, der tilbyder  socialpsykiatriske tilbud et rådgivnings- og udviklingsforløb med sigte på i fællesskab at styrke kvaliteten i socialpsykiatrien.

Rådgivningen bygger særligt på viden om recovery-orienterede og rehabiliterende indsatser, og forløbene er derfor målrettet tilbud, der ønsker at udvikle og forbedre indsatsen med dette afsæt.

 

Sådan tænker Socialstyrelsen om recovery og rehabilitering

 

Seks temaer

 

Det enkelte forløb bliver tilpasset ansøgernes udfordringer og ønsker om udvikling. Et forløb vil tage udgangspunkt i et eller flere følgende temaer:

 

Strategisk ledelse og organisation

 

    • Tilbuddets rammer og retning for det recovery-orienterede og rehabiliterende arbejde

 

Koordineret og sammenhængende indsats

 

    • Samarbejde med relevante parter, herunder behandlingspsykiatrien og social-, beskæftigelses- og sundhedsområdet samt gode borgerforløb og udslusning af borgerne.

 

Trivsel og selvstændighed

 

      • Borgerens mentale sundhed, motivation, ressourcer og selvbillede, tilbuddets fysiske rammer samt perspektiver på borgerinddragelse’

 

Sundhed og medicin

 

  • Borgerens fysiske sundhed og velbefindende. Håndtering af misbrug, KRAM-faktorer samt medicinhåndtering og -pædagogik

 

Civilsamfund og social inklusion

 

    • Inklusion, inddragelse og integration af og i civilsamfundet. Samarbejde med pårørende. Redskaber til netværksdannelse, peerstøtte-metoder mv.

 

Uddannelse og beskæftigelse

 

    • Brobygning og understøttelse af borgerens fulde potentiale i forhold til skolegang, uddannelse og beskæftigelse.

 

Læs om indsatser og metoder der kan understøtte borgeren recovery

 

Udbytte af forløbet

 

Indsatsforløbet vil formidle viden om og understøtte en øget brug af veldokumenterede recovery-orienterede og rehabiliterende metoder, som i højere grad bringer borgeren i centrum og øger borgerens mestringsevne og trivsel.

Når forløbet er afsluttet, kan I forvente at have fået:

  • Styrkede kompetencer til at skabe vellykkede forandringer, der øger kvaliteten i indsatsen
  • Styrket den fælles faglige forståelse i forhold til recovery-orienteret rehabilitering.
  • Mere systematik i indsatsen.

Praktiske oplysninger

Målgruppen omfatter ledere og medarbejdere i de socialpsykiatriske tilbud. Indsatsforløbene er gratis for tilbuddene og forventes at vare fra 4 til 12 måneder, alt efter behov og ønsker.

 

Der er ansøgningsfrist 8. november 2019 kl. 12.

 

Indsatsteamet er en del af det overordnede initiativ Styrket kvalitet i socialpsykiatrien, som består af i alt seks delinitiativer.