Offentlig ledelse af frivillige

Det er en sejlivet myte, at frivillige er frie fugle, som ikke skal ledes, men styrer sig selv og klarer behovet for videndeling, koordination og konflikthåndtering gennem spontan dialog i det daglige arbejde. Men frivillige har også behov for styring og ledelse. Det er en af pointerne i en ny forskningsrapport fra RUC udarbejdet for Væksthus for Ledelse. Ifølge rapporten er en af udfordringerne, at lederen ikke har den traditionelle magt og kontrol og må acceptere mere usikkerhed og mindre kontrol. Det er lederens opgave at sikre, at kvaliteten og sikkerheden omkring opgaveløsningen er i orden. Samtidig skal de frivillige også føle, at de selv får noget ud af bidrage og så må de fagprofessionelle ikke føle sig udkonkurrerede.

Forskningsrapporten har til hensigt at kortlægge, belyse og forsøge at anvise løsninger på nogle af de udfordringer, man som offentlig leder kan stå overfor i forbindelse inddragelse og samarbejde med frivillige.

Indhold

Denne forskningsrapport har til hensigt at kortlægge, belyse og forsøge at anvise løsninger på nogle af de udfordringer, man som offentlig leder kan stå overfor i forbindelse inddragelse og samarbejde med frivillige.

Rapporten definerer indledningsvis, hvad der menes med frivillighed, og reflekterer over de forskellige traditioner for inddragelse af frivillige og udbredelsen af frivilligt arbejde i Danmark. Derefter introduceres begrebet om samproduktion, som tilbyder en særlig vinkel på frivillige og frivillige organisationer som partnere i produktionen af offentlig velfærd. På baggrund af de begrebslige afgrænsninger opregnes de betydelige udfordringer som samproduktion med frivillige rejser, og der peges på, hvordan disse udfordringer kan håndteres gennem forskellige former for ledelse.

I bestræbelsen på at udvikle en strategi for den ledelsesmæssige håndtering af samproduceret velfærd gennem inddragelse af frivillige gennemgår rapporten fire forskellige forskningsperspektiver på ledelsesudfordringen.

Konklusion

På baggrund af den teoretiske gennemgang konkluderes det, at der er gode muligheder for at håndtere ledelsesudfordringen i forbindelse med samproduktion med frivillige og frivillige organisationer, men at det kræver en målrettet indsats for at klargøre, hvad det kræver af offentlige ledere, og hvordan det gøres i praksis.

Der gives afslutningsvis nogle gode råd til, hvordan man kommer i gang med at inddrage frivillige i den offentlige indsat og et bud på hvilke vanskeligheder, der skal overvindes.

 Metode

Rapporten bygger først og fremmest på forskningsbaseret litteratur og teorier om frivillighed og ledelse.

Download rapporten her..