Vigtig principafgørelse fra Ankestyrelsen

paragraph

ORIENTERING FRA

Socialtilsyn Hovedstaden

Socialtilsynene har tidligere haft mulighed for at udstede dispensationer med hjemmel i bekendtgørelse om socialtilsyn § 6, stk. 3, hvorefter Socialtilsynet i forbindelse med det driftsorienterede tilsyn, efter en konkret vurdering, kan fastsætte vilkår for den fortsatte godkendelse, således at godkendelsen kan fraviges inden for nærmere fastsatte betingelser eller inden for en nærmere bestemt periode.

 

Ankestyrelsen har ved en ny principafgørelse af 12-11-2015 afgjort, at bekendtgørelse om socialtilsyn § 6, stk. 3, ikke har hjemmel i lov om socialtilsyn. Principafgørelsen har nummer 74-15. Ankestyrelsen finder, at der kun kan fastsættes en sådan bestemmelse i bekendtgørelsesform, hvis der er en klar hjemmel herfor i lovgivningen. Ankestyrelsen finder ikke, at der er en sådan hjemmel i lov om socialtilsyn.

 

Socialtilsynet har derfor ikke mulighed for at benytte bestemmelsen som hjemmel for udstedelse af dispensationer. Ankestyrelsen angiver herefter, at en ansøgning om udvidelse af målgruppen skal behandles som en ansøgning om ændring af godkendelsen.

 

Socialtilsyn Hovedstaden er vidende om, at Social- og Indenrigsministeriet har taget Ankestyrelsens afgørelse til efterretning.

 

Indvirkning på tidligere trufne afgørelser om dispensation

Socialtilsyn Hovedstaden har ikke til hensigt at ændre tidligere trufne afgørelser om dispensation. Principafgørelsen får betydning for Socialtilsynets fremadrettede håndtering af ansøgninger om dispensation fra sociale tilbud og plejefamilier.

 

Fremadrettet

Sociale tilbud og plejefamilier skal fremover søge om udvidelse af godkendelsen, såfremt der er behov for yderligere pladser eller udvidelse af målgruppen eller andet der afviger fra den aktuelle godkendelse.

 

Socialtilsyn Hovedstaden vurderer ansøgningen ud fra kvalitetsmodellens syv temaer, og godkendelsesprocessen vil derfor indebære en længere sagsbehandlingstid sammenlignet med Socialtilsynets hidtidige sagsbehandlingstid i dispensationssager.

 

Sociale tilbud bedes benytte skemaet:

Ansøgningsskema til godkendelse af ændringer i eksisterende sociale tilbud:”

(http://socialtilsyn.frederiksberg.dk/vaesentlig-aendring)

 

For sociale tilbud vil der i forbindelse med ansøgningen blive opkrævet en takst, idet ansøgningen om udvidelse af godkendelsen vil blive behandlet som en væsentlig ændring jf. bekendtgørelse om socialtilsyn § 18, stk. 3.

 

Ansøgningen sendes til:

Socialtilsyn Hovedstaden

Smallegade 1

2000 Frederiksberg

 

Socialtilsyn Hovedstaden beklager de gener, den ændrede praksis medfører.

Hvis I har spørgsmål til ovenstående er I velkomne til at kontakte os.