Ny lov skal forhindre anbragte kriminelle i at begå ny kriminalitet

Folketinget har i dag vedtaget en ny lov, der skal forhindre, at kriminelle udviklingshæmmede begår nye lovovertrædelser. Loven giver ansatte på bosteder mulighed for at fratage de kriminelle udviklingshæmmedes adgang til f.eks. internet og mobiltelefon, hvis der er fare for, at de bruger dem til kriminelle handlinger.

Personalet på anbringelsessteder for unge får samme muligheder for at inddrage at internet og telefon for at forhindre ny kriminalitet.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup siger:
”Vi vil ikke acceptere, at familier eller børn risikerer at få krænkende mails eller sms’er med et pædofilt indhold fra dømte udviklingshæmmede. Derfor er jeg glad for, at vi med denne nye lov giver ansatte mulighed for at gribe ind, før det går ud over uskyldige borgere.”

Den nye lov indeholder følgende hovedelementer:

1. Forlængelse af initiativer, som sørger for, at den aktuelle og relevante viden om indsatsen over for kriminelle og kriminalitetstruede børn og unge er tilgængelig for kommunerne.

2. Mulighed for at etablere en delvis lukket afdeling på en åben døgninstitution, der er målrettet adfærdsvanskelige unge.

3. Der indføres en særskilt regulering om indgrebsmuligheder over for mennesker, der er anbragt på anbringelsessteder for børn og unge. Der foreslås indført følgende indgrebsmuligheder:

• Indskrænkning i den anbragtes adgang til internet og telefon. (Indgrebet omfatter både voksne og unge over den kriminelle lavalder)
• Undersøgelse af den anbragtes opholdsrum og ejendele. (Indgrebet omfatter kun voksne)
• Inddragelse af den anbragtes effekter. (Indgrebet omfatter kun voksne)
• Aflåsning af den anbragtes bolig for natten i op til otte timer i perioden mellem kl. 21.00 og kl. 8.00. (Indgrebet omfatter kun voksne)

Loven træder i kraft den 1. juli 2013.