Tablets skal støtte borgere i specialtilbud

tablets_specialtilbud_1024x683

Billig hverdagsteknologi kan øge kommunikation og selvstændighed hos borgere med psykiske lidelser, hjerneskade eller udviklingsmæssige forstyrrelser. I et nyt etårigt projekt skal pædagoger på bo-og dagtilbud i Hillerød Kommune udforske de pædagogiske ressourcer, som tablets og apps gemmer på. Projektet er iværksat med midler fra Hillerød Kommunes pulje til velfærdsteknologiske projekter og gennemføres af Kommunikationscentret i Hillerød.

 

Flere og flere vælger pc’en fra til fordel for smartphones og – ikke mindst – tablets. Med et behændigt format glider tabletten nemt ned i en taske, den starter lynhurtigt op, og så er den nemmere at gå til.

Fra hverdagsteknologi til velfærdsteknologi med nyt projekt
Den indbyggede brugervenlighed er netop grunden til at tablets og apps ikke bare er hverdagsteknologi i almindelig forstand. De er også et velfærdsteknologisk springbræt til øget selvstændighed og deltagelse for en stor gruppe mennesker med behov for støtte i hverdagen.

Det er udgangspunktet for projektet ”Vrist værdien ud af din tablet”, som netop er gået i gang. Formålet er, at give det pædagogiske personale inspiration til, hvordan man kan opbygge et godt kommunikativt hverdagsmiljø for borgerne. Uden de store omkostninger.

I projektet deltager pædagogisk personale fra tre specialtilbud, som rummer borgere med forskellige funktionsnedsættelser og behov: Bocenter for Unge og Voksne med Særlige Behov; Center for Beskyttet Beskæftigelse og CSPH – Center for socialpædagogik, -psykiatri og hjerneskade.

Apps til flere formål
På Kommunikationscentret lægger man vægt på, at teknologien i projektet tjener forskellige formål:

”Nogle borgere på bo- og dagtilbuddene har brug for apps, der kan give støtte til kommunikation. Andre har brug for at få hjælp til at strukturere deres hverdag. Det kan f.eks. handle om, at få sat morgenritualerne i system og komme af sted til tiden. Mange vil også have glæde af underholdende og meningsfulde apps i sin fritid, og af apps, der kan støtte op om socialt samvær. Vi kommer hele vejen rundt med dette projekt,” udtaler centerleder Agnete Selvejer og tilføjer:

”Deltagerne skal udveksle viden og lære sammen, og forhåbentlig får vi vækket lysten hos den enkelte til at fortsætte med at eksperimentere til gavn for borgerne.”

Projektet forløber frem til november 2014.

For nærmere oplysninger kontakt centerleder på Kommunikationscentret, Agnete Selvejer, agse@hillerod.dk, tlf. 4824 2200

Foto af projektdeltagere til undervisning er taget af: Siska Wendelboe El Azem