Whistleblowerordning er blevet en succes

Ny whistleblowerordning fører til afsløringer. © ARKIVFOTO

 

Den ny whistleblowerordning, hvor folk kan henvende sig med bekymringer for anbragte børn, er en succes.

I hvert fald har det ny Socialtilsyn Midt i Silkeborg fået 63 anonyme henvendelser, siden ordningen begyndte 1. januar.

“Whistleblowerordningen er meget værdifuld. Vi får information ind, som jeg er sikker på, at de tidligere tilsyn i kommunerne ikke har fået”

Ulla Andersen, tilsynschef

Henvendelserne kommer fra pårørende, naboer, bekendte og for eksempel ansatte på bosteder. Og alle henvendelser bliver taget alvorligt, fortæller tilsynschef Ulla Andersen.

Mere målrettede tilsyn

– Vi noterer alle henvendelser, hvorefter vi tager stilling til, om vi skal på et uvarslet tilsynsbesøg. I nogle tilfælde er henvendelserne af en karakter, hvor vi siger, at det kan vente til det næste planlagte tilsyn. Her kan vi målrettet bruge de oplysninger, vi har fået, siger hun.

Efter indførelsen af den ny whistleblowerordning har der været en række henvendelser, der har givet anledning til ekstra opmærksomhed fra tilsynets side.

– Vi er rykket ud med flere uvarslede tilsyn for at se, om vores oplysninger har noget på sig. Nogle steder har vi opdaget, at forholdene stemmer overens med de informationer, vi har fået anonymt. Andre tilfælde undersøger vi stadig, siger Ulla Andersen.

Ordning giver nye muligheder

Selvom det ikke er alle henvendelser, der holder stik, så er hun ikke i tvivl om, at ordningen er et effetktivt redskab.

– Whistleblowerordningen er meget værdifuld. Vi får information ind, som jeg er sikker på, at de tidligere tilsyn i kommunerne ikke har fået, siger Ulla Andersen.

Og den information har stor betydning for tilgangen til tilsynene.

– Det giver os nogle andre muligheder, end de andre tilsyn tidligere har haft, siger hun.

I de øvrige regioner har whistleblowerordningen fået langt færre henvendelser.

– Jeg tror ikke, det er et udtryk for, at vi har flere uheldige tilfælde i Midtjylland, men nærmere at ordningen har fået rigtig meget omtale i vores område, siger tilsynschef Ulla Andersen.