Kompetenceudvikling og selvbestemmelse i botilbud

Boliv lille top

Publikation er tværgående og samler de væsentligste resultater og erfaringer fra projekterne under kompetenceudviklingspuljen, og præsenterer de primære tilgange, metoder og redskaber i arbejdet.

Du kan finde erfaringsopsamlingen her.

Generelt har kompetenceudviklingen medført

  • Kulturforandringer, hvor kompetenceudviklingsinitiativer sætter sig spor i formulerede værdisæt, dagligdags ar­bejdsgange, faglige samtaler mv.
  • Udvikling af den professionelle rolle, bl.a. med fokus på systematisk refleksion, anerkendelse, kommunikation, inddragelse af borgerens perspektiv og at øge borgerens mulighed for selvbestemmelse og indflydelse.
  • Udvikling af tilgange, metoder og redskaber til at igang­sætte og understøtte borgernes mulighed for et godt liv på egne præmisser.
  • At borgerne oplever, de har øget selvbestemmelse og ind­flydelse.
  • At medarbejderne oplever, de har øget arbejdsglæde og forbedret arbejdsmiljø.

En del at projekterne har haft tilknytning til uddannelsessektoren og på den måde bidraget til implementering og forankring af viden i denne sektor om tilgange og metoder i udviklingen af en professionel rolle som understøtter borgernes medborgerskab.

Kompetenceudviklingen er gennemført på forskellig vis, men kendetegnede for forløbene er, at de har været praksisnære med vekslen mellem teoretiske oplæg og efterfølgende omsætning /implementering i praksis. Der har været forskellige vægtninger af fx uddannelse af ledere, ressourcepersoner/nøglepersoner og borgere. Især samspil med borgerne fremhæves som meget udviklende.

Erfaringerne fra projekterne under kompetenceudviklingspuljen skal nu findes på Socialstyrelsens hjemmeside, da Bo Liv er blevet lukket. Langt størstedelen af indholdet på Bo Liv er flyttet med over på Socialstyrelsen hjemmeside – find al materialet her: http://www.socialstyrelsen.dk/handicap/bolig/Bolig