Nye film om at kommunikere uden talesprog

Selvom man ikke har et talesprog, kan man godt kommunikere. Det kan man se i fem små film med 60-årige Frank Dalhoff, der har cerebral parese. Filmene er lavet som inspiration for andre i samme situation.

60-årige Frank Dalhoff fik cerebral parese under fødslen og har siden været 100 procent afhængig af hjælp fra andre.60-årige Frank Dalhoff fik cerebral parese under fødslen og har siden været 100 procent afhængig af hjælp fra andre.

En række nye film fra Socialstyrelsen viser eksempler på, hvordan Frank kommunikerer, selvom han ikke har et talesprog.

I filmene kan man blandt andet se, hvilken væsentlig betydning Franks personlige hjælper har for hans kommunikation med andre.

Frank bruger en særlig pandepegepind og et ordsystem, hvor hjælperen siger de bogstaver eller ord, som Franks pandepegepind rammer.

Andre gange kommer ordene ved, at hjælperen siger alfabetet, og Frank angiver med et tegn, når det er det rigtige bogstav.

Frank har også mulighed for at kommunikere på egen hånd. En af filmene viser, hvordan han med sin pc selv kan sende mails.

Filmene illustrerer, at selvom det tager tid, så kan det fint lade sig gøre at føre en samtale eller kommunikere med omverdenen på alternative måder.

Frank fungerer dermed som rollemodel for dem, der endnu ikke er kommet i gang med at kommunikere.

Se filmene her: Kommunikere uden talesprog