Fokus på sundhed hos mennesker med handicap

Fokus på sundhed hos mennesker med handicap

Mennesker med et handicap lever generelt et kortere liv end den generelle befolkning. Nyt materiale fra KL og Danske Handicaporganisationer skal sætte fokus på at fremme sundhed for denne målgruppe.

Over hele landet er der sat turbo på forebyggelsesindsatsen, og langt de fleste kommuner arbejder målrettet med at implementere Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker. Men på psykiatri- og handicapområdet er der potentiale for at øge forebyggelsesarbejdet.

Nye rapporter fra Statens Institut for Folkesundhed viser nemlig, at mennesker med funktionsnedsættelser har omfattende problemstillinger relateret til trivsel, sundhedsvaner og sociale relationer. Alt dette medfører generelt en kortere levetid end hos den generelle befolkning.

Danske Handicaporganisationer, Center for Forebyggelse i praksis og KL har derfor i samarbejdet udarbejdet et opmærksomhedspapir til forebyggelsesarbejdet i kommunerne på dette område.

Vigtigt fokus på personalet

Papiret fokuserer bl.a. på borgerinddragelse og samarbejde, politik og handleplaner, samskabelse, ledelse og arbejdskulturer, kommunale sundhedstilbud og personalets kompetencer.

Og særligt personalets kompetencer er et vigtigt opmærksomhedspunkt, hvis kommunerne vil uligheden i sundhed til livs.

”Vores arbejde med dette opmærksomhedspapir har vist, at frontpersonalets rolle i det forebyggende arbejde er helt central. Der er dog et behov for øget viden om betydningen af at arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse i kommunernes socialfaglige tilbud. Det handler ikke kun om sundhedstilbud, men især også om vigtigheden af at skabe sunde rammer i de kommunale institutioner,” siger Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg.

Indsats mod social ulighed

Han peger på, at der ikke er udarbejdet forebyggelsespakker specifikt til de socialfaglige tilbud, men at der i alle pakkerne er en række anbefalinger, der retter sig mod kommunernes institutioner og botilbud. I forhold til sunde rammer anbefales det blandt andet, at kommunale sundhedspolitikker om mad og måltider, rygning, motion og alkohol- og rusmiddelbrug skal udmøntes som handleplaner i de kommunale institutioner.

”Ved at sikre sunde rammer og sikre tilgængeligheden af kommunens sundhedstilbud til borgere med fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser, understøttes kommunernes arbejde med rehabilitering og recovery. Derfor er det vigtigt, at kommuner og medarbejdere har stort fokus på at sikre en systematisk sundhedsfremme og forebyggelsesindsats for denne gruppe. Det er nødvendigt for at mindske den sociale ulighed,” siger Thomas Kastrup-Larsen.

Netop forebyggelse og sundhedsfremme i socialfaglige tilbud er i fokus på KL’s Handicap- og Psykiatrikonference den 26. november 2014. Her stiller en af sessionerne skarpt på behovet for udvikling og styrkelse af det socialfaglige personales kompetencer til at arbejde forebyggende og sundhedsfremmende i mødet med borgeren. Læs mere her.

Yderligere materiale