Forskning på bosteder skal løfte indsatsen for borgere med særlige behov

Der skal endnu mere viden bag den pædagogik, som borgerne får tilbudt på de regionalt drevne institutioner og bosteder. Derfor er regionens rådgivende udvalg for psykiatri- og socialområdet netop blevet orienteret om en strategi for forskning og udvikling for det specialiserede socialområde.

– Der er formentlig tale om den første samlede forskningsstrategi for et socialt driftsområde i Danmark, siger Henrik Gottlieb Hansen, formand for det rådgivende udvalg på psykiatri- og socialområdet.

De regionale bosteder er i dag samlet i ni specialområder, der hver især løbende skal have gang i mindst ét større forskningsprojekt. Specialområderne skal desuden hver især indsamle den nyeste viden på deres områder – og gerne i tæt samarbejde med kommunerne.

– Det er ret banebrydende, at vi nu får en strategi, der systematiserer forskningen på det sociale område. Det handler om at skabe viden om metoder, indsats og effekt, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Flere specialområder er allerede i fuld gang. F.eks. har Specialområde Hjerneskade startet et forskningsprojekt om seksualitet og erhvervet hjerneskade, mens Specialområde Autisme har involveret sig i et udviklingsprojekt, der skal indsamle viden om ældre med autisme.