Handicappede mangler besøgsvenner

De handicappede – dem tager det offentlige sig af. Den indstilling er udbredt blandt danskerne, der flittigt stiller op som besøgsvenner for ensomme ældre og udsatte børn, men glimrer ved deres fravær, når det gælder frivilligt arbejde med mennesker, der har et fysisk eller mentalt handicap.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

– Man kan ikke ligefrem sige, at vi vader i frivillige, siger formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen, der fortæller, at flere organisationer har mere end almindeligt svært ved at tiltrække frivillige, der er villige til at investere deres tid i samvær og oplevelser med handicappede – for eksempel et besøg, en tur i naturen eller en aften i biografen.

– Det er desværre stadig en udbredt misforståelse, at de offentlige institutioner og de professionelle omsorgsgivere kan og bør dække de handicappedes behov for social kontakt og samvær. Samtidig betyder berøringsangst over for mennesker, der er anderledes – og bekymring for at gøre eller sige noget forkert – at de fleste vælger noget, de er trygge og bekendte med, for eksempel at blive besøgsven for en ældre, siger Thorkild Olesen.

Det efterlader mange handicappede i et tomrum, hvor de mangler både nærvær, social kontakt og de oplevelser, der giver hverdagen indhold og værdi. En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at over 20 procent af de handicappede føler sig ensomme og aldrig eller kun sjældent har kontakt med familie og venner. Mange føler heller ikke, at de har nogen at tale med eller bede om praktisk hjælp, når de har brug for det. Til sammenligning er andelen af personer uden handicap, der ofte føler sig ensomme, fire procent.

Klippet fra TV2 Bornholm