Nulvækst vil koste socialpædagogiske arbejdspladser

Nulvækst vil koste socialpædagogiske arbejdspladser

 

Pressemeddelelse fra Socialpædagogerne, 4. maj 2015

 

 

Benny-Andersen.ashx

28.000 færre ansatte i den offentlige sektor. Dét er konsekvensen af indførelse af nulvækst i den offentlige sektor. Det viser nye beregninger baseret på tal fra Finansministeriet, Danmarks Statistik og tal fra KL. Og Socialpædagogernes tal på den baggrund viser, at der bliver tale om 3.000 færre socialpædagogiske sæt hænder. Socialpædagogerne er bekymrede over den massive dræning af det socialpædagogiske område: ”Det er ikke bare abstrakte tal. Det bliver en virkelighed med alvorlige konsekvenser for landets mest udsatte grupper, hvis nulvækst bliver rullet ud,” siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen.

Nulvækst vil koste dyrt på det specialiserede sociale område. Det viser nye beregninger, der er baseret på tal fra Finansministeriet, Danmarks Statistisk og KL og regionernes løndatakontor. Tallene viser, at der med indførelse af nulvækst vil være 20.000 færre ansatte i den offentlige sektor. tallene viser, at der fx vil være op mod 3.000 færre socialpædagoger. Det bekymrer Socialpædagogerne, som peger på, at området allerede har været trængt gennem en længere periode:

”Det kan måske virke en anelse abstrakt med den slags tal. Men for os, der hver dag året rundt i samtlige af døgnets timer, arbejder med nogle af samfundets allersvageste grupper, så er det hævet over enhver tvivl, at et så stort antal færre socialpædagogiske sæt hænder vil kunne mærkes. Allerede nu, er der mange områder, der længe har mærket konsekvenserne af nedskæringer. Så der er ikke plads til yderligere beskæring! Så hvis der indføres nulvækst, vil det få fatale følger for en hel del af de velfærdsopgaver, der hver dag bliver løftet rundt om i kommunerne og regionerne på det specialiserede sociale område,” siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen.

Benny Andersen peger på, at nulvækst vil betyde, at landets handicappede, psykiske syge, voldsramte kvinder, anbragte børn, misbrugere, hjemløse og udviklingshæmmede vil få en væsentligt ringere service på grund af den massive beskæring i antal af socialpædagoger:

”Vi ved, at nulvækst vil få stor negativ betydning for rigtig mange udsatte borgere i Danmark. Vi ved, at nulvækst vil betyde, at borgerne ikke vil få den nødvendige støtte, at det bliver svært at opretholde den rette faglighed i indsatsen og at vi vil opleve, at det snarere kommer til at handle om opbevaring end egentlig udvikling. Det er ikke en kurs, Socialpædagogerne på nogen måde ser let på. Og en stor udfordring er, at de her grupper af mennesker, ikke fylder meget i landskabet. Men er det helt ærligt rimeligt, at den store gruppe af udsatte mennesker skal overses og glemmes i iver for at spare penge. Jeg kan være bekymret over, at nulvækst vil få så store konsekvenser for så mange, uden at det er noget vi drøfter rimeligheden af. Hvorfor skal man fx friholde forsvar og sundhed, men ikke handicappede og andre udsatte grupper,” siger Benny Andersen.

Socialpædagogerne har forholdt sig til Finansministeriets beregninger og konsekvenserne for det specialiserede sociale område.

 

Læs Socialpædagogernes notat om tallene her – et kort og et lidtlængere.

Se et Danmarkskort her, hvor man kan se tal for hver enkelt kommune.