Anmeldelse af Autismens ABC
29. marts 2016
Den seneste udgivelse fra Social Viden, Autismens ABC, er blevet taget så godt imod, at vi nu er igang med andet oplag. Derfor har vi bedt en international samarbejdspartner, Trine Bach Jensen, om at anmelde bogen. Trine Bach Jensen er dansk, men bosiddende i Sverige. De sidste mange år har hun arbejdet med pædagogik, udvikling og undervisning i Sverige. De seneste år som pædagogisk chef i Solhagagruppen – en privat aktør på det pædagogiske marked i Sverige og Norge.
Autismens ABC
anmeldelse af Trine Bach Jensen, pædagogisk chef i Solhagagruppen
I 1997 var jeg frivillig på en Camphillgård i Wales. Jeg boede sammen med 5 voksne med forskellige funktionsnedsættelser. Vi kendte ikke beboernes diagnoser. Ifølge filosofien på Camphill, skal man møde mennesket og ikke diagnosen. I Camphill var det relationen og det at bo under samme tag, som var vigtigt. Jeg arbejdede sammen med en kvinde på 25 år, som havde en del selvskadende adfærd og intet sprog. Uden pædagogiske metoder, erfaringer eller retningslinjer, måtte jeg selv finde dét, der virkede for hende; så når hun skreg, hviskede jeg, når hun skar sig, bandt jeg hende ind i bandage, når hun var urolig med hænderne, lavede vi klappe-kage lege og var kroppen urolig – gav jeg hende massage. En dag efter en gåtur, havde hun ubemærket taget hyldebær i lommen. Da jeg kom ned på hendes værelse, havde hun trykt bærrene ned i gulvtæppet – i et helt fantastisk mønster. Dette kunne udløse vrede – og give mig en følelse af, at det var mit ansvar at opdrage og irettesætte hende. Men helt spontant smilede jeg bare – og tænkte ”hun skal da på væveriet og lave tæpper, tænk sig hvilke mønstre hun kan skabe”. Det kom hun og det var der ingen af os, der tidligere havde tænkt muligt.
”Jeg gider kraftedeme ikke stå op i den her rådne bus i 2 timer!” siger Cecilie på charterrejse med familien. På skemaet står der nemlig, at de skal køre bus i 2 timer. Men ingen som havde tænkt på, at de også skulle køre med shuttlebus ud til flyet. Selv den grundigste planlægning kan have sprækker. Autismens ABC er en introduktion til forældre og andre intresserede, som både rummer eksempler som får dig til at le og dem som giver indsigt i, at det iblandt er hårdt arbejde at være forældre til et barn med autisme. Anita Neander Knutzen viste ingenting om autisme, da hendes 12 årige datter blev diagnosticeret. Al den viden og alle Anitas erfaringer får du som læser stor glæde af nu!
Autismens ABC er en introduktion, som med få ord beskriver mange aspekter som er vigtige at tænke på. Som læser får du en en del konkrete tips og ideer, og bogen er fyldt med eksempler fra hverdagen. Du får også tips til, hvor du kan få støtte og hjælp som forældrer. Du kan slå op i bogen eller læse den fra ende til anden. Den indholder mange emner, men det er sagt med få ord. Det i sig selv, er virkelig dygtigt. Der er rigtigt meget at tænke på, og man kunne sagtens sætte mange ord på – men her får du det råt for usødet, lige på og let som en appetitvækker. Er du professionel, vil det give dig en god introduktion til emner du skal fordybe dig i.
Indimellem virker det på mig generaliserende og lidt for let. Men samtidigt er den hjerteskærende ærlig og uden en overflødige floskler. Når bogstaverne flyver forbi, kan man næsten mærke glæden, frustrationerne og succerne. Som læser må man naturlivis huske, at visse dele er specifikt for forfatterens datter og andre ting er mere generelle.
Autismens ABC er løsningsfokuseret og giver en meget direkte introduktion til emnerne som tages op, det bliver præsenteret på en let og begripelig måde. Den meget direkte form kan være tiltalende for forældre med nydiagnosticerede barn – eller for dem som har brug for en hurtiglæst introduktion.
Det er svært at skabe fremgang, når man ser på autistens adfærd som forkert, problematisk eller uartigt. Det bliver heldigvis mere og mere udbredt med et salutugent perspektiv på mennesker indenfor specialområdet. Det betyder, at vi fokuserer på det som fungerer – og så kan vi fokusere på styrker, intresser og drømme. Vi kender det fra os selv – når vi for lov til at gøre det vi er gode til, så klarer vi også det som er sværere. Både som proffesionelle og pårørende, kommer vi langt med at bruge både hjerte og hjerne!
There is a crack in everything – that´s how the light gets in. Citat: Leonard Cohen
Fakta: Solhagagruppen er en privat aktør i Sverige og Norge, som bla. har botilbud, dagtilbud, udredning og skoler til mennesker med gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Vores pædagogik er baseret på bla. struktureret visuel pædagogik og Studio III.