Bruger de pengene ordentligt i Bornholms Regionskommune?

 

Social- og sundhedsudvalget behandler på mandag d. 4. maj ’Analyse af det specialiserede voksensocialområde’…

 

Nyhed fra Bornholms Regionskommune, 30. april 2015.

 

På godt dansk kan man sige, at analysen er lavet for at svare på om ’om regionskommunen bruger pengene ordentligt, til de voksne der har brug for hjælp?’ Det korte svar er ’ja’, ifølge en omfattende analyse, som flere konsulenter fra Deloitte har lavet for Regionskommunen gennem de seneste måneder.

Det er en omfattende og detaljeret analyse, der viser flere ting ret klart, bl.a. ved at sammenligne med andre kommuner:

  • Enhedsomkostningerne er lave, dvs. prisen pr. borger i et botilbud eller i et aktivitets- og samværstilbud er lav.
  • På de fleste områder er serviceadgangen lav, der er dog mange borgere i kommunens botilbud. Det betyder, at det på de fleste områder ikke er lettere at få hjælp i Bornholms Regionskommune.
  • Sagsbehandlerne er gode til at følge op og har et indgående kendskab til de borgere de er ansvarlige for.
  • Samarbejdet med øvrige områder i kommunen er godt. Fx fremhæves samarbejdet med Jobcenteret, der betaler Psykiatri og handicap for at lave mentorarbejde, så én medarbejder kan have fokus på både beskæftigelse og mere sociale aspekter af tilværelsen.

 

Kan pengene så ikke bruges bedre eller kan indsatsen ikke blive bedre?

Her er det korte svar igen positivt. ’Jo’, det kan godt blive bedre og Deloitte peger på en række anbefalinger. Nogle anbefalinger er nye og andre er allerede søsat. Deloitte opsummerer i analysen, at der ikke er lette løsninger:

”Der er tidligere foretaget analyser af området, og der er effektueret besparelsespotentialer. Det betyder samtidig, at der ikke er en række lette potentialer, der umiddelbart kan realiseres med henblik på at reducere udgifterne på området. Derimod peger Deloittes anbefalinger på mange mindre tiltag, der alle potentielt kan bidrage til at sikre et endnu mere veldrevet område og på sigt en reduktion af udgifterne”

 

Til mandagens møde fremhæver Center for psykiatri og handicap nogle af de tiltag, der på sigt kan bidrage til at reducere udgifterne. Det er bl.a.:

  • At der generelt arbejdes med at gøre bevillinger mere målrettede, så støtten både kan målrettes og afsluttes når målene er nået.
  • At botilbuddene fortsat er specialiserede og udvikles så de afspejler nuværende og fremtidige borgeres behov.
  • At vælge en alternativ økonomisk tildelingsmodel for botilbuddene, der i højere grad er bestemt af de enkelte borgeres behov
  • At der arbejdes på at samtænke beskyttet beskæftigelse og STU.
  • At samarbejdet med børneområdet finpudses, så der sikres en smidig overgang til voksentilværelsen.

 

Kommentarer til rapporten og kontaktpersoner

Formand for Social- og sundhedsudvalget Bente Helms har set frem til at analysen kommer til politisk behandling:

”Vi har været gennem et vanskeligt år på det her område. Først en budgetproces med besparelser og umiddelbart efter viste der sig nye økonomiske udfordringer. Vi ved at beslutningerne om besparelser har haft konsekvenser på området.

Jeg er derfor glad for at vi har fået professionelle øjne på udefra, der munder ud i en rapport, der kan indgå i den videre proces om prioriteringer i kommunen. Analysen giver mange gode anbefalinger og samtidig er der en tydelig anerkendelse af indsatsen, som er både velkvalificeret og effektivt drevet”.

 

Medarbejderne i Center for Psykiatri og handicap har ventet på analysen i spænding, hvor næstformand i Centerets MED-udvalg Helle Smidemann siger:

”I hele kommunen har vi sparet en hel del de sidste år og til tider har det været noget op ad bakke. Derfor kan man jo til tider komme i tvivl om vi er blevet for meget sortseere. Derfor er det dejligt for mig og mine kolleger at analysen viser vi faktisk gør et godt stykke arbejde og at vi gør det forholdsvis billigt, når vi bliver sammenlignet med andre kommuner.”

 

Ergoterapeut på Nexøhuset Majken Bille Olsen ser sådan her på det:

”Ud fra en faglig betragtning er det meget vigtigt at ressourcerne ikke bliver for små. Det kan have meget store konsekvenser for den enkelte beboer. Når de ikke er tilpas stimulerede kan vi se det på beboerenes ’arousal’ (hjernens vågentilstand), oftest ses at beboerne får en for lav arousal hvor de bliver sløve og sidder og hænger i deres kørestole – alene af den årsag at der ikke sker nok. Udefra kan det se ud som og tolkes som ”det har de nok brug for – de må være trætte”, men os der kender beboerne berør det dybt, jo mere vi ser døsende beboere.”

 

Centerchefen for psykiatri og handicap er mere delt omkring rapporten. Psykiatri og Handicapchef Michael Hansen Bager gør status sådan her:

”Det er på den ene side ærgerligt at konsulenterne fra Deloitte ikke har fundet millioner, som havde gjort det nemt for os at bidrage til et stramt kommunalt budget. Det er på den anden side et skulderklap til ledere og medarbejdere i centeret.

Heldigvis er der masser af gode råd i analysen og dem vil vi tage fat på. Både til gavn for borgerne og kommunekassen. Det er vigtigt at forstå, at det ikke nødvendigvis er en modsætning. En målrettet indsats for borgerne kan ofte være en gevinst for kommunen på længere sigt, selvom det kan koste noget til at begynde med. Det modsatte gør sig så desværre også gældende.”