Debatindlæg vedrørende socialt udsattes sundhed og sociale problemer

Debatindlæg: Socialt udsattes sundhed og sociale problemer skal håndteres hånd i hånd

Hvordan styrker vi sundheden for de mest udsatte grupper? Det er til debat på KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum. Herunder tager Mai-Britt Iversen (foto), medlem af KL’s Social- og Sundhedsudvalg, og rådmand i Aalborg Kommune hul på debatten.
 Iversen

 

22 år. Så stor er forskellen i levealderen for socialt udsatte og befolkningen generelt. Vi ved godt, hvorfor forskellen er så stor, men vi er ikke ret gode til at lykkes med at mindske denne ulighed.

Som kommuner har vi en forpligtelse til at hjælpe vores borgere til et sundere liv. Det handler især om at få skabt en bevidsthed hos frontmedarbejderne om, at sundhed og sociale problemstillinger hænger uløseligt sammen.

Og så handler det ofte om at starte i det små. Måske mangler den udsatte en bolig, et måltid mad eller at få styr på økonomien. Og før det er på plads, er der ikke skabt et rum for, at en sygeplejerske kan komme til at tale om fx medicin eller tilse sårene på benene. Vi er derfor nødt til at håndtere det sociale samtidig med sundheden. Det gælder også i de sociale tilbud. Derfor skal vi fx sørge for, at der er rygestopkurser på herberget eller en daglig gåtur på botilbuddet, så det sikres, at en sund livsstil er en del af den sociale indsats.

Men kommunerne kan ikke gøre det alene. Fx ved vi, at borgere med en dobbeltdiagnose, der er indlagt i psykiatrien, er indlagt 14 dage kortere end andre psykiatriske patienter uden en afhængighed. Derfor er der også på sygehusene brug for en langt større forståelse for de udsattes situation. Samtidig er der brug for en styrket dialog med kommunerne, når den udsatte skal udskrives igen.

For når 80-årige fru Jensen udskrives fra sygehuset, står et beredskab klar til at tage imod. Men sådan et system har vi ikke til den hjemløse. Her er det ofte rusmiddelafdelingen, familieafdelingen osv., som må træde til. Desværre ser vi for ofte, at borgerne falder mellem flere stole, når de møder systemet. Mange steder arbejder man med en socialsygeplejerske, som har til opgave at tage imod den udsatte borger, når denne kommer på sygehuset, oplære de andre sygeplejersker i at arbejde med sociale udfordringer og sikre kendskab til det kommunale system.

Alfa og omega er derfor, at kommuner og regioner får en større viden om forudsætninger og livsvilkår for denne gruppe af borgere, så der sikres en bedre koordination og sammenhæng mellem sociale problemstillinger og et sundt liv.

Debatindlægget er skrevet af Mai-Britt Iversen, medlem af KL’s Social- og Sundhedsudvalg og rådmand i Aalborg Kommune.

Debatindlægget er bragt i Nyhedsmagasinet Danske Kommuner28. maj 2015, nr. 17, som optakt til KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum 2015