Designprojekt skaber relationer for borgere med handicap
Beboerne på botilbuddet Skansebakken i Vejle Kommune har alle omfattende funktionsnedsættelser, og mange er uden et talesprog. De har svært ved selv at opbygge relationer, og nogle har primært kontakt til personalet. Et innovationsprojekt mellem Designskolen Kolding, Vejle Kommune og Socialstyrelsen anvender designmetoder i arbejdet med at understøtte beboerne i at få flere og bedre relationer. Og resultaterne fra en midtvejsmåling peger på, at borgerne har fået flere relationer.
Konkret har designerne udviklet ideer til kommunikationsværktøjer, der passer til beboernes behov. Der er indkøbt tablets, som gør det nemmere for beboerne at præsentere sig selv, og såkaldte ”kommunikationstræer”, som står på bostedet, er med til at inspirere personale og gæster til aktiviteter.
Man har også set på, hvordan lokalsamfundet kan aktiveres for at skabe nye relationer, og hvordan de relationer, beboerne allerede har, kan bruges anderledes. De nye relationer er blandt andet frivillige fra lokalsamfundet – korsangere, dagplejere med børn m.fl., – som deltager i forskellige aktiviteter på Skansebakken. Beboerne har også fået besøgsvenner fra et lokalt gymnasium og Udviklingshæmmedes Landsforbund.
De foreløbige resultater tyder på, at beboerne har fået flere relationer til venner, bekendte og civilsamfundet, at deres livskvalitet er blevet større, og at personalet har fået frigjort tid. Midtvejsmålingen tyder også på forbedrede relationer til andre beboere, i aktivitetstilbud mv.
Den afsluttende evaluering gennemføres primo 2014.
Projektet skal være med til at vise, hvordan designmetoder kan anvendes til at udvikle velfærdsydelser, og håbet er, at ideerne og metoderne kan inspirere andre botilbud.