Flere grupper kan blive tabere i regeringens digitaliseringsstrategi
Kontakten med det offentlige foregår i stigende grad via nettet, men mange ældre og personer med handicap kan komme til at få problemer med kontakten til det offentlige, hvis kommuner og stat ikke tænker i brugervenlighed og et tilgængeligt design
Hvis man i dag skal have et nyt sygesikringskort, anmelde sin flytning eller indskrive sit barn i folkeskolen skal det gøres via en offentlig hjemmeside. Og med en ny lov om digital selvbetjening, skal alle danske borgere fra slutningen af 2013 ansøge om diverse offentlige ydelser digitalt.
Film viser problemerne
I en ny film produceret af Siteimprove A/S fortæller en række personer med handicap om de udfordringer de oplever, når de skal bruge internettet og besøge hjemmesider.Se filmen her
Filmen viser nogle af de ting kommuner og staten bør huske på, før de kaster sig ud i store digitale projekter mener Susanne Nour Magnusson, afdelingsleder på Institut for Menneskerettigheder.
– I 2015 vil stort set al kontakt med det offentlige være digitaliseret. Det vil sige, at vi alle sammen er fuldstændigt afhængige af, at vi kan bruge internettet, hvad enten det handler om at få en daginstitutionsplads til vores barn, søge SU, få boligstøtte osv.
– Det er derfor helt essentielt, at alle borgere har adgang til og mulighed for at bruge offentlige hjemmesider, siger Susanne Nour Magnusson.
Institut for Menneskerettigheder anbefaler:
• At regeringens igangværende arbejde med en langsigtet handlingsplan for handicapområdet giver høj prioritet til tilgængelighed til offentlige hjemmesider. Det anbefales endvidere, at kommuner, andre myndigheder og websteder, der tilbyder basisserviceydelse til borgerne (jf. den digitale dagsorden) opstiller konkrete handlingsplaner for gennemførelsen af tilgængelighed til egne hjemmesider.
• At der indføres en rettighed til tilgængelighed til offentlige hjemmesider, med udgangspunkt i at den internationale standard for tilgængelighed til hjemmesider WCAG 2.O. Regeringen vil ifølge sit arbejdsprogram indføre et forbud mod diskrimination på grund af handicap. Det anbefales, at det udtrykkeligt fremgår af en lov om forbud mod diskrimination på grund af handicap, at manglende tilgængelighed til offentlige hjemmesider kan udgøre diskrimination på grund af handicap.
• At de relevante myndigheder arbejder for at formidle, hvilke retningslinjer, som skal være opfyldte for at sikre tilgængelighed til hjemmesider.
• At de relevante myndigheder sørger for, at nøglepersonale i kommuner og i andre myndigheder får den nødvendige uddannelse. Samtidig bør myndighederne inddrage ekspertviden om tilgængelighed i udviklingen og den løbende testning af deres hjemmesider.
• At personer med handicap inddrages i videreudvikling og nyudvikling af standarder for it og i de sammenhænge, hvor der arbejdes ud over standarderne, herunder hvor der arbejdes med at sikre brugervenlighed.