GAIA hiver kunsten ned fra væggen

gaia

GAIA Museums kommende udstilling, er ikke en egentlig udstilling. Den er et indblik i en proces, hvor rod bringes i system, viden akkumuleres og historier fortælles; GAIA Museums kunstsamlingen skal nemlig registreres og publikum er inviteret med indenfor.

Alle museets kunstskatte hives ned fra væggene, flås ud af magasinerne, op af kasserne, frem i lyset og ud i udstillingsrummet. Rummet fungerer i de kommende måneder som midlertidigt registreringsstudie, her skal værkerne systematiseres, kodificeres, organiseres, sorteres, tilrettelægges, reguleres og registreres. Der skal styr på bestanden og orden i mængden.

”Nu er det er ikke bare tabeller og standarder, der driver ned af væggene den kommende tid, for arbejdsprocessen skifter karakter undervejs og det samme gør publikumsoplevelsen”, forsikrer kunsthistoriker Helene Dorf, der sammen med medarbejdere fra museets medieafdeling GAIAbyte indtager hver sin arbejdsstation i udstillingsrummet, hvor fra man har mulighed for at kigge dem over skulderne.

”Genstande skifter plads, gemte værker dukker op, historier fortælles og publikum inviteres til at gå på opdagelse i gemmerne, kommunikere med kunsten og hinanden og få syn for sagn,” siger hun.

Kunst skabt af mennesker på kanten af det normale
GAIA Museums kunstsamling, der nu er åben for publikums deltagelse, tog oprindeligt afsæt i den censurerede vandreudstilling Art Aparte II, arrangeret af den daværende Landsforening for Kunstskoler for Udviklingshæmmede (LKU) i 2001. GAIA Museum overtog samtlige værker fra Art Aparte II ved museets etablering i september 2002. Samlingen er løbende blevet udvidet med donationer, tilkøb og fund.

I dag rummer samlingen ikke kun værker skabt af mennesker med et udviklingshandikap, men også værker af kunstnere med en psykisk lidelse eller kunstnere, der på anden måde er socialt udfordrede er indeholdt i samlingen. Fælles for værkerne og deres kunstnere er, at de befinder sig uden for den etablerede kunstverden.

Lørdag den 11. oktober åbner museet dørene til det midlertidigt indrettede registreringsstudie i museets særudstillingsrum ved en fernisering kl. 13.00. Udstillingen åbnes at GAIA Museums leder Anna Noe Bovin.

Denne lørdag kan der i Café GAIA Papaya nydes en ”magasin-til-grin”-brunch til 89 kr. fra kl. 10.00-13.00. Bordbestilling er nødvenlig på telefon: 89 15 83 37.

Publikum er desuden velkommen i arbejdslaboratoriet fra mandag den 13. oktober og tre måneder frem, hvor de både kan opleve at blive tysset på og opfordret til at give en hånd med.

I uge 42 er museet åbent mandag-torsdag kl. 10-16, fredag kl. 10-14 og lørdag kl. 10-15