Handicap organisationerne har haft møde med Karen Hækkerup

Ministeren anerkendte, at handicaporganisationerne har ventet længe på handlingsplanen på handicapområdet, men den er på vej, understregede hun, og handicaporganisationerne vil blive inddraget.

Handicaporganisationernes repræsentanter gav klart udtryk for, at der er store forventninger til social– og integrationsministeren, der har opgaven i forhold til at koordinere indsatsen på handicapområdet – baseret på handicapkonventionens budskaber.

Repræsentanterne opfordrede til, at ministeren som handicapkoordinerende minister vil sikre en bedre koordinering mellem de forskellige sektorer, for det er der behov for, når den kommende handlingsplan og handicappolitiske strategi skal tilrettelægges.

Handicaporganisationerne gav tydeligt udtryk for utilfredshed med den langsommelige proces frem imod en ratifikation af den frivillige tillægsprotokol til Handicapkonventionen. Ministeren beklagede den lange proces.

Herefter blev der drøftet frivillighed og frivilligt arbejde. Ministeren ønsker at åbne dørene for, at endnu flere kan lave frivilligt arbejde. Men frivilligt arbejde skal aldrig overtage kernekompetencerne eller opgaver, der kræver en faglig uddannelse, understregede ministeren.

Efterfølgende blev en række forskellige emner og problemstillinger bragt på banen. Blandt andet blev de mange nedskæringer i kommunerne, presset på retssikkerheden og forvaltningen af Serviceloven nævnt.

Presset på mange fronter
Mennesker med handicap føler sig presset på mange fronter, både af nedskæringer og fordomme. DH’s formand Stig Langvad afsluttede med at sige, at vi skal passe på, at vi ikke sparer så meget, at mennesker med handicap bliver usynlige.

Hvis den kompensation og støtte, der er nødvendig, ikke er til stede, så kan mennesker med handicap ikke deltage i samfundslivet og bliver dermed usynlige, fordi man ikke mødes på gaden, i foreningerne og andre steder.

Ministeren lyttede og understregede, at kommunerne skal overholde loven. Hun var glad for, at hun havde hørt de forskellige input, inden hun i de kommende uger skal besøge de fem kommunekontaktråd (KKR) og tale med landets borgmestre.

Den kommende reform af førtidspension og fleksjob blev også vendt. Medlemsorganisationerne pegede på nogle af de udfordringer, som reformen ikke løser, blandt andet at der ikke er et inkluderende arbejdsmarked, der er åbent for de mange, der fremover ikke får en førtidspension.

Ministeren understregede, at inklusion af personer med handicap i samfundet er en prioritet. Vores velfærdssamfund skal udvikle sig – også selvom der lige nu er en snæver økonomisk ramme til rådighed. Her vil der være ressourcer at hente med forebyggelse og tidlig indsats, sagde ministeren.