Handicappede og professionelle skuespillere laver teater sammen
(Nyhed fra Vejle Kommunes hjemmeside)
Mennesker med spastiske lammelser, talehandicap og udviklingshandicaps, der spiller sammen med professionelle skuespillere fra den danske teaterverden, er ikke noget, man normalt ser på en teaterscene. Men det bliver det nu. For mandag den 9. oktober slås dørene op til forestillingen „Shine“ og til en ny verden, hvor fysisk og psykisk handicappede fra Center for Beskyttet Beskæftigelse i Vejle Kommune arbejder sammen med professionelle skuespillere. Og det sker i professionelle rammer i Xeneriet i Spinderihallerne, Vejle.
Forberedelserne til stykket er i fuld gang. I øjeblikket knokles der med en scene på en arbejdsplads, hvor skuespillerne viser, hvor vigtigt det er at være på en arbejdsplads med et godt arbejdsmiljø og med plads til alle – også til menneskers forskelligheder.
Scenen er kun én ud af mange. Jimmi Holm Andersen, en af skuespillerne, forklarer, hvad stykket handler om: – Vi følger en ung pige. Hun er udviklingshæmmet og føler sig anderledes. Hun tager på en lærerig rejse gennem FN’s handicapkonvention. Undervejs lærer hun en masse, og hun kommer forandret og gladere tilbage.
Jimmi Holm Andersen er først og fremmest skuespiller. At han har et udviklingshandicap er sekundært. For ligesom i „Shine“ er alle skuespillere på scenen lige. Det fortæller stykkets instruktør Michael Hansen mere om: – I „Shine“ spiller skuespillere med og uden udviklingshandicaps over for hinanden, og alle har været til audition. Så betingelserne er ens. Skuespillerne er valgt, fordi de har et glimt i øjet eller kan noget særligt. For „Shine“ skal netop give tilskuerne en fornemmelse af skuespillernes forskellige personligheder – men selvfølgeligt uden at udstille nogen, understreger Michael Hansen.
Minder om X-Factor
Det er tydeligt, at de skuespillere, som slap gennem nåleøjet, er stolte. En sammenligner det at gå til audition med X-Factor: „Der var en kæmpe scene og masser af lys“. En anden fortæller, at hun var vild nervøs og havde sommerfugle i maven, da hun skulle på scenen. Nogle er garvede og har spillet teater før. For andre er det første gang, at de skal stå på en scene, men ét har de tilfælles – nemlig at udleve og dele deres drømme om at lave teater og glæden ved at optræde.
Også de professionelle skuespillere lærer en masse. De er meget begejstrede for deres medspillere. Fordi de er så modtagelige og gode til at byde ind undervejs – og tilsammen er de så forskellige, at det giver masser af kolorit og kvalitet til forestillingen. Her er det en fordel at være lidt anderledes og skille sig ud.
Marianne Maasbøl, centerleder i Center for Beskyttet Beskæftigelse, bekræfter, at ideen med ”Shine” netop er at skabe og lave noget sammen med andre – og uden for de beskyttede rammer i den beskyttede beskæftigelse. Det giver rigtig meget – ikke mindst en større tro på sig selv. Samtidig lærer skuespillere og tilskuere om FN’s handicapkonvention på en anderledes måde, da stykket giver en anden og mere visuel forståelse for et svært emne.
Der er gratis entre, men billetter skal bestilles ved at ringe til Center for Beskyttet Beskæftigelse på tlf. 76 41 50 50. Der er 100 billetter til hver forestilling, som uddeles efter først-til-mølle-princippet.
Mere information
Marianne Maasbøll, centerleder i Center for Beskyttet Beskæftigelse, tlf. 76 41 50 50, mail: mabol@vejle.dk
Michael Hansen, instruktør, tlf. 31 72 61 60, mail: mkh1959@yahoo.dk