Handicappolitisk handlingsplan: Et samfund for alle

På 60 sider udfolder regeringen sin handicappolitiske vision. Handlingsplanen indledes med at slå fast, at handicappolitikken fortsat hviler på de fire centrale handicappolitiske principper om ligebehandling, kompensation, sektoransvar og solidaritet.

Regeringen slår herefter fast, at den vil arbejde for:
– Et samfund med respekt for forskellighed, hvor alle mennesker indgår ligeværdigt som medborgere i samfundets mange fællesskaber.
– Et samfund, som understøtter mennesker med handicap i at opnå øget selvbestemmelse og ansvar for eget liv.
– Et samfund, hvor der er fokus på det enkelte menneskes ressourcer, og hvor mennesker med handicap støttes i at realisere og bidrage med deres fulde potentiale.

Disse tre visioner udfoldes i en række konkrete initiativer inden for seks temaer:
• Medborgerskab og deltagelse
• Uddannelse
• Beskæftigelse
• Mere viden og bedre effekt
• Sammenhæng og kvalitet
• Innovation, ny teknologi og bedre tilgængelighed.

Blandt de konkrete løfter i handlingsplanen er, at regeringen vil fremsætte forslag om tiltrædelse af Handicapkonventionens Tillægsprotokol allerede i næste folketingssamling.

Derudover rummer handlingsplanen en lang række yderligere initiativer, som vil være af stor interesse for mennesker med funktionsnedsættelse.

Du kan læse hele handlingsplanen her: Et samfund for alle  – og her kan du læse en kort udgave af planen.

Her er nogle highlights fra handlingsplanen:

Antidiskriminationsenhed på handicapområdet
Social-, Børne- og Integrationsministeriet nedsætter en antidiskriminationsenhed, som skal sætte fokus på diskrimination og forskelsbehandling – både overfor nydanskere og overfor mennesker med handicap. Enheden skal blandt andet undersøge omfanget og karakteren af diskrimination mod mennesker med handicap og tilrettelægge indsatser, der skal forebygge og mindske omfanget af diskrimination mod mennesker med handicap. Antidiskriminationsenhedens arbejde skal koordineres med andre handicappolitiske tiltag målrettet ligebehandling og forebyggelse af diskrimination.

Styrkelse af de kommunale handicapråd
Social-, børne- og integrationsministeren lancerer et projekt, som skal give handicap-rådenes medlemmer inspiration og sparring til arbejdet i handicaprådene. Socialstyrelsen vil i 2014 afholde to undervisnings- og netværksdage i hver region, hvor alle handicaprådenes medlemmer er velkomne, og vil desuden etablere et elektronisk netværk for handicaprådene, hvor de løbende kan få rådgivning og inspiration.

Mestringsstøtte til familier med børn med handicap
Social-, børne- og integrationsministeren vil iværksætte et ambitiøst og langsigtet projekt, som skal udvikle og udbrede forældretræningsprogrammer og anden mestringsstøtte til forældre med handicappede børn. Projektet skal også pilotteste et tidsbegrænset tilbud til familierne, hvor de gives intensiv mestringsstøtte i den første tid, efter barnet er født eller har fået sit handicap. Projektet vil blive gennemført i samarbejde med handicaporganisationerne.

Taskforce på handicapområdet
Social-, børne- og integrationsministeren opretter en taskforce på handicapområdet, som skal tilbyde landets kommuner hjælp til håndtering af deres indsats overfor mennesker med handicap. Ydelserne skræddersys til den enkelte kommunes behov og kan variere fra hjælp til håndtering af konkrete sager til mere omfattende udviklingsforløb.