Hul i sundhedsloven kan have alvorlige konsekvenser
Hvis inhabile borgere med fx en udviklingshæmning eller i øvrigt demente nægter behandling af sygdom, så er det deres ret ifølge sundhedsloven. For eksempel kan patienter nægte at få taget en nødvendig blodprøve, at indtage medicin eller endog at lade sig undersøge. Loven er for nuværende sådan indrettet, at læger og sundshedspersonale ikke må behandle inhabile borgere, som har brug for sygdomsbehandling, med tvang.
I mange år har Socialpædagogerne påpeget, at det kan have meget alvorlige konsekvenser, hvis fx mennesker med udviklingshæmning måtte sige nej til behandling. De kan nemlig ikke overskue konsekvenserne.
”Vi har rejst problematikken over for politikerne gennem mange år snart. Men intet er sket. Og det er jo i sagens natur dybt alvorligt for alle implicerede parter; vores medlemmer, der arbejder med borgere, der er midlertidigt eller permanent inhabile, som er blevet syge, de pårørende og ikke mindst de borgere, som uden at kunne overskue følgerne, takker nej til behandling”, udtaler Socialpædagogernes næstformand Marie Sonne.
Sammen med Dansk Sygeplejeråd, FOA, LEV, Alzheimerforeningen og Lægeforeningen har Socialpædagogerne nu sendt et brev til ministeren for sundhed og ældre, Sophie Løhde, med opfordring til at ændre loven.
Forud for brevet ligger års pres via en arbejdsgruppe, hvor Socialpædagogerne har siddet sammen med de fem øvrige underskrivere. Socialpædagogerne har arbejdet hårdt på at få skiftende politikere til at lappe hullet i loven og indføre et regelsæt, der vil holde hånden under de borgere, der ikke kan gennemskue konsekvenserne af at sige nej tak til behandling. Men lige lidt har det hjulpet.
“Jeg håber på en snarlig lovændring, efter Sophie Løhde i weekenden udtalte, at hun vil ‘lægge sig i selen for, at blive den sundhedsminister, der får ændret reglerne på området'”, fastslår Marie Sonne.