Kan du bruge Barthel til at vurdere ADL-funktioner?

Barthel Indeks anvendes i store dele af verden og anses for at være guldstandard for vurdering af basale ADL-funktioner hos svage ældre og folk med større funktionsnedsættelse. Det er et brugbart redskab til at evaluere behandlingseffekt og/eller forudsige et rehabiliteringsforløb. Find testmanual på fysio.dk.

Barthel Indeks kan bruges til at vurdere ADL-funktioner.Barthel Indeks vurderer ti aktiviteter, som scores i forhold til, hvor megen hjælp patienten har brug for til at kunne gennemføre dem. Den laveste score gives, når patienten kun kan udføre aktiviteten med personhjælp, den højeste, når patienten kan udføre aktiviteten uden personhjælp.

Aktiviteterne er vægtede i forhold til hinanden, således at den højeste score er forskellig fra aktivitet til aktivitet. Scoren for hver enkelt aktivitet lægges sammen til en totalscore.

Målgruppen for Barthel Indeks var oprindeligt mennesker med neuromuskulære og muskuloskeletale lidelser og deraf nedsat funktionsevne. I dag anvendes indekset meget bredt til forskellige diagnoser og generelt til at vurdere funktionsnedsættelse.

Barthel-20 og Barthel-100 

Der findes flere versioner af Barthel Indeks. De forskellige versioner er vurderet af Maaleredskaber.dk, som anbefaler brug af Barthel-20 eller Barthel-100.

Barthel-100 antages at være et mere fintfølende instrument, der tager længere tid at score, mens Barthel-20 antages at være et grovere, men hurtigere instrument. Det anbefales, at man før brug af Barthel Indeks vurderer, hvilken udgave, der er mest hensigtsmæssig i den daglige kliniske praksis.

Vurdering 

Barthel Indeks er et af de mest anvendte måleredskaber til at vise fysisk formåen hos svage ældre og hos folk med større funktionsnedsættelse i Danmark og i resten af verden. Det er derfor muligt at sammenligne resultater nationalt og internationalt. Barthel Indeks er herudover enkelt, let forståeligt, billigt og kan anvendes tværfagligt både i primær- og sekundær sektor.

Læs mere om Barthel Indeks, find testmanualer og dybdegående vurderinger udarbejdet af Annette Winkel, udviklingsfysioterapeut. M.Sc., Bente Holm, fysioterapeut M.Sc og revideret af Thomas Maribo fysioterapeut, cand.scient.san., ph.d.