KL: Efteruddannelse til socialpædagoger er ikke en mirakelkur
De kommunale sygeplejersker og sosu-assistenter kunne med fordel bidrage til at skabe både udvikling og bedre mål for indsatsen på botilbud, mener KL.
”Det er et problem, at ansatte på bosteder ikke har de fornødne sundhedsfaglige kompetencer. De kommunale sygeplejersker og sosu-assistenter kunne med fordel bidrage til at skabe både udvikling og bedre mål for indsatsen.”
Sådan lyder reaktionen fra Anny Winther, formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, oven på en rapport fra Patientombuddet, der viser, at antallet af utilsigtede hændelser med medicin i botilbud og øvrige tilbud til borgere med handicap var 9.712 i perioden fra 1. september 2010 til 1. april 2013.
Rapporten har fået flere til at kræve, at kommunerne sender socialpædagogerne på efteruddannelse.
”Vi hører ofte, at socialpædagogerne blot skal opkvalificeres, men det er slet ikke deres kerneopgave at arbejde med medicin,” siger Anny Winther og fortsætter:
”Medicinhåndtering kræver sundhedsfaglig viden, og her er det helt oplagt, at vi sikrer flere kompetencer på bosteder. Kommunerne skal gøre mere for at sikre et tilstrækkeligt fagligt niveau, og faggrupperne skal også byde sig ind. Der er mange veje. Vi ser fx, at flere og flere kommuner samarbejder med farmaceuter og farmakonomer om medicinhåndteringen.”
Uddannelse af borgerne
Samtidig peger Anny Winther dog på, at en del af de uhensigtsmæssige fejl sker i forbindelse med medicinindtaget, hvor borgeren fx ikke tager medicinen.
”Derfor er løsningen ikke bare nye arbejdsgange for personalet eller nye fagligheder i opgaveløsningen, som nogen måske vil foreslå – det handler lige så meget om at arbejde med borgerens sygdomserkendelse og motivation. Metoder som medicinpædagogik, hvor borgeren uddannes til at mestre egen sygdomssituation, er derfor meget velegnede,” siger hun.