Landets kommuner tester rammerne for lovgivningen

Af StiLandets kommuner tester rammerne for lovgivningen   g Langvad, formand for Danske Handcaporganisationer

Nu har også landspolitikerne fået øjnene op for problemet, og på torsdag (den 22. november) har Karina Adsbøl, der er valgt i folketinget for Dansk Folkeparti, kaldt social- og integrationsminister Karen Hækkerup i samråd for at få svar på, hvad ministeren vil gøre ved kommunernes bevidste tilsidesættelse af lovgivningen. I samrådsspørgsmålet henviser hun til en konkret sag fra Silkeborg Kommune, hvor en dreng med autisme ikke får den hjælp familien han har krav på, fordi Silkeborg Kommune ikke vil betale, men problematikken er kendt over hele landet og senest har DH og en lang række af organisationer peget på urimelige nedskæringer i Aarhus Kommune, hvor den såkaldte BPA-ordning (Borgerstyret Personlig Assistance) er under pres fra kommunalt hold.

Og det er på høje tid, at der kommer fokus på kommunernes bevidste knægtelse af borgenes retssikkerhed. Formand for Danske Handicaporganisationer Stig Langvad er fortørnet over kommunernes mangel på respekt for personer med handicaps rettigheder.

– Rigtigt mange kommuner har fundet på at træffe ulovlige beslutninger for at ”afprøve grænserne for lovgivningen”, som de selv udtaler det. Det er ulovligt bevidst at træffe en afgørelse i strid med lovgivningens formål og indhold, også selvom man tror, at man er i færd med at prøve grænserne af. Desværre er der ingen, der tager fat i forhold til at tvinge kommunerne tilbage på lovlighedens smalle sti, hverken politikere eller myndigheder, siger Stig Langvad.

Borgere oplever, at selvom de vinder i ankesystemet, så efterlever kommunen ikke altid ankesystemets afgørelser og det efterlader dem med en frustrerende og håbløs afmagt. Kommunernes afprøvning af lovens grænser har skabt et pres på ankesystemet, fordi der skulle tages stilling til de kommunale beslutninger. Af frygt for lang sagsbehandlingstid og modvilje fra kommunernes beslutter mange personer med handicap at opgive at klage, og de, der gør, føler, at de ingen retssikkerhed har.

– I handicaporganisationerne er vi dybt frustreret over udviklingen, når det gælder den sociale retssikkerhed. Borgerne tør ofte ikke klage over kommunens afgørelser, fordi de er bange for repressalier. Når kommunerne taber en sag i det administrative klagesystem, hos Det Sociale Nævn eller Ankestyrelsen, bliver afgørelsen ikke anerkendt og accepteret, men mange kommuner nægter at imødekomme den nye afgørelse, at de er blevet pålagt af myndighederne over dem, og her har borgerne ikke ret mange steder de kan gå hen for at få støtte, siger Stig Langvad

Den udvikling mener DH skal stoppes og derfor er det vigtigt, at politikerne for øjnene op for, at de rettigheder mennesker med handicap har ikke kan bøjes af økonomiske hensyn.

Klippet fra DHs hjemmeside