Markant forlig forenkler arbejdstidsreglerne på døgnområdet
Det er resultatet af et meget stort og komplekst overenskomstforlig, som KL har landet med FOA, 3F, Sundhedskartellet og Socialpædagogernes Landsforbund. Forliget omfatter de mange ansatte på det kommunale døgnområde, der arbejder i fx ældreplejen, væresteder, handicapcentre og botilbud for børn og voksne.
”Det er en stor sejr, at vi har landet dette resultat. Jeg glæder mig på medarbejdernes vegne, fordi de får mere ens arbejdstidsregler, hvilket er fair og hensigtsmæssigt, når de løser samme opgave og indgår i samme vagtplan. Og jeg glæder mig på ledernes vegne, fordi de nye regler vil gøre det lettere at planlægge og styre mere effektivt på døgnområderne,” siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.
Forenkling af arbejdstidsreglerne på døgnområdet har været et afgørende krav fra KL’s side ved disse forhandlinger. Arbejdet på døgninstitutionerne er nemlig i dag kendetegnet ved, at faggrupperne har hver deres arbejdstidsregelsæt og har særlige bestemmelser om arbejdstid og aflønning for arbejde på skæve tidspunkter, som lederen skal forholde sig til. Det er uhensigtsmæssigt for både medarbejdere og ledere.
Et markant flertal af ledere og vagtplanlæggere udtrykte i en undersøgelse i december 2014 fra KL’s nyhedsbrev Momentum, at de ønsker enklere arbejdstidsregler på døgnområdet. Argumenterne var her, at de nuværende regler er svære at arbejde med og gør det svært at imødekomme medarbejdernes ønsker til vagtplanen.
”Det kan måske lyde meget teknisk. Men det at lægge en vagtplan er et kæmpe puslespil for de kommunale ledere. Døgnområdet er jo kendetegnet ved, at der skal være personale på arbejde på alle tider af døgnet alle årets dage, og det er altså lettere sagt end gjort, når medarbejderne arbejder efter vidt forskellige regler i forhold til planlægning, opgørelse, afspadsering osv. Så jeg glæder mig over, at vi nu får regler, der understøtter ledelsesopgaven,” siger Michael Ziegler.
De nye regler medfører kort sagt, at der bliver færre regler at holde styr på, og at medarbejdere på samme arbejdsplads får ens arbejdstidsregler. Derudover får medarbejderne en bedre honorering på skæve tidspunkter. Endelig lægger forliget op til en højere grad af dialog mellem medarbejdere og ledere.