Ministeren og reformerne
Socialt lederforum mener:
Social- og indenrigsminister Karen Ellemann har gang i rigtig mange ting i denne tid. I sidste uge viste hun sin støtte til de danske deltagere i de Paraolympiske Lege i Rio – nu er hun vendt hjem og har trukket i arbejdstøjet i forhold til at få landet en reform af servicelovens voksenbestemmelser.
Det var den reform, som ministerens forgænger på posten i sin tid valgte at ‘sparke til hjørne’, efter at reformudspillet blev mødt med markant kritik fra blandt andet faglige organisationer og de fleste interesseorganisationer på området. Karen Ellemann udtalte kort efter sin tiltræden som minister, at hun agtede at færdiggøre reformarbejdet på området. Blandt andet med henblik på at få genetableret tilliden mellem borgerne og kommunerne/systemet.
Få måneder forinden havde Det Centrale Handicapråd offentliggjort en såkaldt gap-analyse, der tydeligt viste, at der var tale om en decideret tillidskløft imellem parterne. Så på den baggrund virkede det som et godt sted at ministeren ønskede at sætte ind.
Ministeren har brugt lang tid på at mødes med de forskellige interessenter på området. Ifølge eget udsagn, har hun brugt næsten et år på at agere ægteskabsrådgiver (ministerens eget ord) i bestræbelserne på at få parterne (KL og handicaporganisationerne) til at finde sammen. Men desværre uden det store held. Med udgangspunkt i den dårlige stemning parterne imellem har hun tidligere udtalt: “Nu kommer jeg inden længe med mit reformudspil, da vi ikke som samfund kan være tjent med den ekstreme grad af mistillid mellem parterne”.
Nu er reformudspillet kommet, og den generelle stemning blandt interesseorganisationerne på området er skuffelse, fordi Karen Ellemanns forslag på langt de fleste punkter ligner det, som vi allerede en gang har givet en ublid medfart, og som Manu Sareen derfor valgte at trække tilbage.
Spastikerforeningens landsformand, Lone Møller, formulerer en central del af det nye reformforslag på følgende måde: “Godt nok hedder ’tilbudsviften’ nu ’indsatskatalog’, og det grimme ord substitution er væk og erstattet af vendingen ’øget kommunal skøn’. Men resultatet for borgeren er det samme: Kommunen får en langt større beføjelse til at træffe den afgørelse, kommunen finder rigtig, også selv om borgeren er uenig.”
Om socialministerens ambition om at skabe tillid mellem borgerne og kommunen/systemet tilføjer Lone Møller: “Reformforslaget lægger op til en markant forskydning af styrkeforholdet mellem myndigheden og borgeren – til myndighedens fordel. Det er ikke det stof, tillid er bygget af. Hvis ønsket er at genopbygge tillid, så må den stærke part – myndigheden – strække hånden frem til forsoning ved at styrke borgerens retssikkerhed, men nye retssikkerhedsinitiativer er der stort set ingen af i reformpakken”.
Ministeren udtaler, at hun med det nye reformudspil ønsker at gøre op med de til tider kafkaske tilstande, der kan præge et menneskes møde med systemet idag. Hun siger også, at nu skal det enkelte menneske i centrum og der skal igen levnes plads til individuelle skøn og helhedssynet på den enkelte borger.
Umiddelbart er det udmeldinger, det er svært at have noget imod.
Når vi alligevel tvivler en smule, så skyldes det ikke mindst det vi opfatter som ministerens overordnede, ideologiske ønske om at reformere socialpolitikken på mange områder. Lige inden sommerferien sendte hun således Socialpolitisk Redegørelse 2016 på gaden, og hun udtalte på det tidspunkt, at redegørelsen skal ses som er et vigtigt skridt i bestræbelserne på at få ændret socialpolitikken på væsentlige områder.
Samtidig varsler ministeren en kommende takstreform indenfor børne- og ungeområdet, ligesom hun lægger op til en øget markedsgørelse af velfærdssamfundet, hvor private virksomheder fremmover skal gives bedre muligheder for at få mulighed for at udføre offentlige velfærdsopgaver.
I sig selv er det ikke områder eller tanker, vi på nogen måde har noget imod hos Socialt Lederforum. Men det er noget, der kommer til at kræve sin minister at få landet på en forsvarlig måde. Derfor håber vi bare, at ministeren får større held med at gennemføre afbalancerede reformer (hvor også de involverede parter bliver hørt), end hun hidtil har haft som ægteskabsrådgiver.
Bo Mollerup
Direktør Socialt Lederforum