Når IT skaber relationer
Gnisten i Frederikssund er et aktivitets- og samværstilbud for voksne udviklingshæmmede. Her tager man meget aktiv del i den fortsatte udvikling med at bruge IT – både for personalet og brugerne. Igennem en årrække er der således gjort tiltag for at inddrage flere forskellige IT-værktøjer i det daglige arbejde.
Gnistens brugergruppe er sårbare på flere kommunikative områder, og udviklingsmæssigt er de på mange områder i førskolealderen. Derfor har de brug for støtte og opbakning, til at håndtere udfordringer som eksempelvis ikke at kunne læse, skrive eller regne – og så skal til at arbejde i “den digitale verden”.
I den sammenhæng repræsenterer computere m.v. noget som brugerne har stor glæde af, fordi en computer reagerer på samme måde hver gang den bliver påvirket som tidligere. På denne måde oplever brugerne en klar forudsigelighed og genkendelighed, som gør IT til et godt værktøj.
“Herbor “
“Herbor” er en meget brugervenlig opsætning af mail, fotosamling, kalenderfunktion m.v. som er direkte udviklet til udviklingshæmmede.
For år tilbage fik Gnisten tilbud om at være med blandt de første der blev introduceret til Herbor systemet.
– Nogle af brugerne har haft meget stor glæde af dette tilbud, og kan herigennem have jævnlig kontakt med pårørende og venner. Specielt som ikke hjemmeboende har det været dejligt at kunne skrive hjem, få en hilsen hjemmefra, sende eller modtage billeder, og på denne måde kunne opretholde en god kontakt med sine pårørende. Man har også mulighed for at se alle sine fotos som diasshow, hvor de bemærkninger der er skrevet til billederne bliver læst automatisk op, fortæller pædagog ved Gnisten, Søren Andersen.
Bente og Bent Jacobsen, der er pårørende til Lars, der er Herbor-bruger uden verbalt sprog, fortæller:
– Det er dejligt for os som pårørende at kunne sende Lars en hilsen og nyt herfra, og ikke mindst at kunne høre nyt fra hans hverdag. Det gør både Lars og os glade. Han har stor glæde af den livshistorie vi har lagt på Herbor, vi tror det giver en følelse af at “høre til” og være en vigtig del af familien.
– Lars har også stor glæde af mailen med syntetisk tale; den giver et større tilhørsforhold til dem han kender. Som handicappet et det ofte vanskeligt at få et fysisk netværk så derfor er herbor et godt tilbud, som giver mulighed for kontakt med andre.
Lars ser billeder på sin Herbor-side.
IT kan være relationsskabende
– Vi har gennem årene oplevet en stadig større forståelse for brugen af disse værktøjer og har oplevet at brugere gennem deres Herbor-profil har kunnet fortælle om sig selv på en helt unik måde, fortæller Søren Andersen.
– Eksempelvis har vi til stor glæde for begge, for nylig oplevet en bruger vise sine barndomsbilleder til en anden bruger, som blev noget imponeret.En Tredje bruger har lagt sin livshistorie på Herbor, og kan på den måde fortælle omverdenen hvem han er, hvor han kommer fra osv. – noget han ellers ville være totalt afskåret fra.
iPad rykker ind
– På Gnisten er vi også begyndt at introducere iPad’s til brugerne, fortæller Søren Andersen, og fortsætter:
– Disse er blevet modtaget med stor interesse og motivation af brugerne. Den intuitive måde man navigerer på ser ud til at være en meget enkel og ligefrem måde for vores brugere: de forstår hurtigt principperne i betjeningen.
To af Gnistens brugere, Monica og Jakob, sammen ved en iPad.
– Brugerne er meget begejstrede, og betjeningen vha. touch-skærmen er sammen med formatet med til at gøre det til et godt værktøj, som vi helt sikkert kan udvikle meget endnu
– På Gnisten har vi en bruger, Ole, der efter at have blevet introduceret for en iPad, blev så begejstret at han syntes han selv ville have en. Efter aftale med Oles bosted har vi efterfølgende været i byen og indkøbt en iPad sammen. At Ole og jeg har indkøbt, og jævnligt bruger tid på den sammen, har betydet at vi har fået en særlig relation til hinanden. Bl.a. gennem den gensidige anerkendelse og respekt der ligge i, at Ole bliver stadig bedre til bruge de forskellig applikationer, og ikke mindst vælge fra og til, og at jeg kan hjælpe, inspirere og motivere, siger Søren Andersen.
Ole og Søren med Oles iPad.
Fremtiden!?
Der ligger mange muligheder i brug af IT sammen med Gnistens brugergruppe, og der vil uden tvivl være øget fokus på brug af det fremover.
Den største udfordring bliver ifølge Søren Andersen nok i virkeligheden for personalet, der hele tiden skal være up to date, og kunne navigere i og udvælge relevante programmer og applikationer, kunne parre dem med de rigtige brugere, og holde sig opdateret.. En anden udfordring er at næsten alle programmer (iOS eller android), er udviklet på engelsk, og ofte er udviklet med udgangspunkt for et amerikansk marked.
– En ting springer dog i øjnene, og det er den meget motiverende og inspirerende faktor disse værktøjer har på udviklingshæmmede. Det virker noget mere motiverende at arbejde med tal på iPad end med papir og blyant!
– Umiddelbart er det så ikke sikkert at det er brugerne, der vil bremse brugen af disse muligheder, det vil nok mere være personale og pårørende der “hænger i bremsen”, slutter Søren Andersen af med at konkludere.