National styring af det specialiserede socialområde.

Med fokus på vigtigheden af samarbejde i fremtiden har DH og KL fremsat nogle fælles pejlemærker.Danske Handicaporganisationer og KL er generelt enige om, at kommuner, organisationer og borgere med handicap og deres pårørende i langt højere grad skal skabe nye løsninger i fællesskab. Det er et af flere fælles pejlemærker fra organisationerne i forhold til evalueringen af kommunalreformen.

· Kommuner, borgere og civilsamfund skal arbejde tættere sammen

· Det er vigtigt at sikre, at specialiseret viden bruges, og kommer borgerne til gavn

· Det er et nationalt ansvar at sikre instrumenter til såvel tilstedeværelse som brugen af specialiserede vidensmiljøer og tilbud samt monitorering af udviklingen på området.

Sådan lyder nogle af de væsentligste pejlemærker i et nyt fælles holdningspapir fra Danske Handicaporganisationer og KL.

Den fælles udmelding kommer i kølvandet på den for nyligt offentliggjorte evaluering af kommunalreformen. Den peger på, at det nye kommunale landkort med 98 kommuner og fem regioner overordnet set har styrket den offentlige sektor.

Danske Handicaporganisationer og KL er enige om, at ansvaret for opgavevaretagelsen på det sociale område på den lange bane ligger bedst med en forankring i kommunerne.

Samtidig understreger de to organisationer også, at kommunerne på en række områder vil skulle samarbejde om og efterspørge specialiserede tilbud der, hvor der stilles krav til et større geografisk område for at sikre det rette antal borgere og det økonomiske grundlag for at fastholde og udvikle de særlige kompetencer.

Danske Handicaporganisationer og KL er også enige om, at det er vigtigt at sikre, at specialiseret viden kommer borgerne til gavn og anvendes, hvor det er relevant. Kommunerne skal derfor trække på specialiseret viden, hvor det konkret står klart, at kommunerne ikke selv har den fornødne viden.

Derudover skal velfærdstilbud, uanset regi, støtte op om og tage udgangspunkt i borgernes ressourcer og borgernes netværk. Civilsamfundet kan og bør spille en central rolle og i samarbejde med kommunerne udvikle de nødvendige løsninger med udgangspunkt i borgernes erfaringer.

Anny Winther, formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg siger:

”Evalueringen af kommunalreformen var første skridt. Nu handler det for alvor om at tage ansvar for det sociale område. Vi er glade for, at Danske Handicaporganisationer nu står sammen med os i kommunerne om den videre udvikling på socialområdet. Med papiret er kimen lagt til et stærkt samarbejde til gavn for den enkelte borger. I KL bruger vi gerne ordet ’samskabelse’ om fremtidens socialpolitik. Vi skal nemlig i fællesskab – kommuner og brugerorganisationer – inddrage borgernes netværk og civilsamfundets ressourcer, så borgerne opnår størst mulig selvbestemmelse og indflydelse på eget liv.

Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer, siger:

”Vi er meget glade for at kunne stå sammen om, at der nu skal handling og ansvar til. For Danske Handicaporganisationer er det afgørende, at der kommer en national planlægning og et forpligtende kommunalt samarbejde.Evalueringen af kommunalreformen skal gerne medføre, at man får etableret en finansieringsmodel, der understøtter den rigtige udvikling af det specialiserede område, således at der vigtigste mål opfyldes – nemlig, at borgerne får de tilbud, som de har behov for.

Læs hele det fælles holdningspapir fra DH og KL her .