Ny behandlingsguide kan hjælpe udviklingshæmmede udsat for seksuelle overgreb
Socialstyrelsen har udsendt en ny behandlingsguide henvendt til alle psykologer, som behandler mennesker med udviklingshæmning, der har været udsat for seksuelle overgreb.
Socialstyrelsen har i samarbejde med Center for Voldtægtsofre på Aarhus Universitet og Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet i København, udviklet en guide til behandling af mennesker med kognitive funktionsnedsættelser, der har været udsat for seksuelle overgreb. Den Psykoterapeutiske guide giver en ramme og struktur for, hvordan psykologer kan organisere og gennemføre et behandlingsforløb med klienter i denne målgruppe.
Den psykoterapeutiske guide er et arbejdsredskab for psykologer, der modtager eller ønsker at modtage klienter med kognitive funktionsnedsættelser, som har følgevirkninger efter seksuelle overgreb.
Målgruppen for behandlingen er voksne, der har en kognitiv funktionsnedsættelse og har været udsat for et eller flere seksuelle overgreb. Nogle klienter vil være modtagere af socialpædagogisk bistand efter serviceloven, men behandlingen er også målrettet klienter, som ikke bor på et botilbud eller som modtager personlig og praktisk hjælp i eget hjem.
Guiden er blevet til i et tre-årigt udviklingsprojekt, hvor en gruppe behandlere og faglige eksperter har bidraget til at udviklet guiden, som efterfølgende er blevet afprøvet i 25 behandlingsforløb.
Evalueringen af behandlingen af 25 personer viser, at de fleste oplever en mærkbar forskel i deres hverdag. De er i mindre grad er påvirket af deres følgevirkninger efter overgrebet og oplever eksempelvis, at de har det bedre i deres hverdag, sover bedre om natten og er blevet mere selvhjulpne.
Den psykoterapeutiske guide suppleres af en kortere udgivelse, som giver en introduktion til behandlingen. Introduktionen opsamler væsentlige erfaringer og resultater i arbejdet med den psykoterapeutiske guide. Herunder dokumenterede virkninger for målgruppen samt centrale erfaringer med implementeringen af guiden.
Yderligere oplysninger: Marie Kaas, projektleder, tlf. 41 74 00 55, mail: mkaa@socialstyrelsen.dk
Mennesker med koginitive handicap og seksuelle overgreb