Nyt fra handicapkonvention.dk

Nyt fra IMR og Danmark

Animationsfilm om konventionen. Institut for Menneskerettigheder har fået TV-Glad til at producere en kort animationsfilm om Handicapkonventionen. I slutningen af januar 2014 og fire uger frem vil filmen blive vist i landets tog og busser. Se filmen på handicapkonvention.dk.

Besøg af menneskerettighedskommissær. Den europæiske menneskerettigheds-kommissær besøgte Danmark i november, hvor han bl.a. mødtes med Institut for Menneskerettigheder. Her interesserede han sig på handicapområdet især for den stigende institutionalisering, for problemer omkring tvang i psykiatrien, værgemål og Danmarks manglende forbud mod diskrimination. Læs mere om kommissærens besøg under Artikel 19 – Retten til et selvstændigt liv og til at være inkluderet i samfundslivet.

Ret til at stemme. Justitsministeriet har svaret på en forespørgsel fra Økonomi- og Indenrigsministeriet om, hvorvidt Grundlovens § 29 er til hinder for, at man giver personer under værgemål ret til at stemme ved kommunal, regional og EU-Parlamentsudvalg. Justitsministeriets svar er, at det er grundloven ikke. Læs mere om forespørgsel og svar under Artikel 12 – Lighed for loven.

Ret til at være forældre. Institut for Menneskerettigheder har igangsat et projekt, der skal øge bevidstheden om personer med handicaps ret til at være forældre. I projektet vil der bl.a. være fokus på, om personer med handicap har fået tilstrækkelig støtte til at udfylde forældrerollen. Læs mere om projektet under Artikel 23 – Respekt for hjemmet og familien.

Hjælp under uddannelse. Institut for Menneskerettigheder har svaret på en høring over særlige tilskud til specialpædagogisk bistand ved ungdomsuddannelser m.v. Her bemærker instituttet, at der i Handicapkonventionen er en forpligtelse til at inddrage handicaporganisationerne og brugerne ved den konkrete udmyntning af den specialpædagogiske bistand. Læs instituttets høringssvar under Artikel 24  – Uddannelse.

Kommentar til fondsprogrammer. Institut for Menneskerettigheder har i forbindelse med høring over forslag til regionalfondsprogrammet og socialfondsprogrammet, som fordeler EU-midler, bl.a. kommenteret på forslagenes beskrivelse af horisontale principper vedrørende ligestilling og handicap. Læs instituttets høringssvar under Artikel 44 – Organisationer for regional integration (EU).

Nye udfordringer. Efter regeringen kom med deres handicappolitiske handlingsplan i efteråret 2013, er én af de ti største udfordringer på handicapområdet blevet uaktuel. Institut for Menneskerettigheder har derfor opdateret sin liste over de ti største udfordringer, Danmark står over for, for at leve op til Handicapkonventionen. Læs mere om de ti største udfordringer.

Nyt fra FN

Danmark til eksamen. Den 15. september 2014 skal den danske stat eksamineres af FN’s Handicapkomite i Danmarks gennemførelse af Handicapkonventionen. Læs mere om eksaminationen og om Danmarks rapport under ”Danmark til eksamen” på handicapkonvention.dk.

Katastrofer og personer med handicap. FN har for første gang foretaget en global spørgeundersøgelse om, hvordan personer, der lever med handicap, er stillet under katastrofer. FN har offentliggjort de første resultater fra undersøgelsen. De illustrerer, hvorfor personer med handicap i uforholdsmæssige store tal dør eller bliver skadet under katastrofer. Læs mere om undersøgelsen under Artikel 11 – Risikosituationer og humanitære nødsituationer.

Komiteen ønsker kommentarer. FN’s Handicapkomite har udarbejdet to udkast til generelle kommentarer vedrørende artikel 12 – Lighed for loven og artikel 9 – Tilgængelighed. Komiteen opfordrer til at indsende kommentarer til de to udkast. Deadline for at indsende  kommentarer er den 21. februar 2014. Læs mere om Handicapkomiteens udkast under Artikel 34 – Komite for rettigheder for personer med handicap.

Udtalelse om stemmeret. FN’s Handicapkomite er kommet med en udtalelse i en individuel klagesag om værgemål og stemmeret. Den slår bl.a. fast, at det er i strid med Handicapkonventionens artikel 29 at fratage personer under værgemål deres stemmeret, også selvom det sker på grundlag af en konkret og individuel vurdering af den enkeltes evne til stemme. Læs mere  om udtalelsen under Artikel 29 –  Deltagelse i det politiske og offentlige liv.

Nyt fra Europarådet

Periodisk besøg. Europarådets Komite til Forebyggelse af Tortur (CPT) har meddelt, at Danmark er på listen over de lande, komiteen vil besøge på dens periodiske besøg i 2014. Læs mere om Komiteens besøg under Artikel 17 – Beskyttelse af personlig integritet.

Frihedsberøvelse. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) har fundet, at UK har overtrådt den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 4 og 5. Det skete, fordi en kvinde med udviklingshæmning under værgemål ikke havde retlig handleevne til at anfægte lovligheden af frihedsberøvelsen. Læs mere under Artikel 12 – Lighed for loven.

HIV og diskrimination. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) har, i en sag om en privat arbejdsgivers afskedigelse af en ansat på grund af HIV, fundet, at den græske stat krænkede diskriminationsforbuddet i Den Europæiske Menneskerettigheds-konventions artikel 14 sammenholdt med artikel 8. Krænkelsen skete, fordi klager ikke kunne få oprejsning for den diskriminerende afskedigelse ved de græske domstole. Læs mere om dommen under Artikel 27 – Arbejde og beskæftigelse.

Nyt fra EU

Umyndiggørelse. European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) har udgivet en rapport, der sætter fokus på, at umyndiggørelse af personer med psykosociale handicap forhindrer dem i at bevare kontrollen over deres eget liv. Læs mere om FRA’s undersøgelse under Artikel 12 – Lighed for loven.

Ulighed i sundhed. Europa-Kommissionen har udgivet en rapport om ulighed på sundhedsområdet. Den peger bl.a. på, at personer med handicap har begrænset adgang til sundhedssystemet, ofte af grunde der ikke nødvendigvis relaterer sig til deres handicap. Læs mere om og find rapporten under Artikel 25 – Sundhed.

Delt bevisbyrde. EU-Domstolen har afsagt en dom om diskriminerende offentlige udtalelser fra en person tæt knyttet til ledelsen af en fodboldklub. Selvom personen, som udtalte sig diskriminerende, ikke havde retlig kompetence til at binde klubben i ansættelsessager, så var bevisbyrden vendt, og klubben skulle bevise, at der ikke var sket diskrimination på grund af homoseksualitet.  Læs mere om dommen under Artikel 27 – Arbejde og beskæftigelse.

Institut for Menneskerettigheder er Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution. Instituttet har blandt andet til opgave at fremme, beskytte og overvåge gennemførelsen af FN’s handicapkonvention.
Du kan tilmelde og afmelde dig Nyt fra handicapkonvention.dk ved at sende en e-mail tilhandicap@humanrights.dk