Sikker medicin på botilbudene: Ny rapport viser hvordan

I et bredt samarbejde med kommuner, botilbud, apoteker og organisationer har DH gennemført et pilotprojekt, der giver bedre medicinsikkerhed for personer med handicap.

Medicinhåndtering er ikke kun en udfordring på botilbudene, men også i hjemmeplejen, på plejehjemmene og på sygehusene – ja faktisk i hele sundhedssektoren. De fleste botilbud har ikke ansat sundhedsfagligt personale og med et sektoropdelt sundhedsvæsen, der i vidt omfang er gearet til at modtage den gennemsnitlige standardpatient har hverken borgere eller personale nem adgang til afklaring af spørgsmål om medicin og medicinhåndtering i hverdagen. Erfaringerne viser, at personer der bor i botilbud derfor har dårligere adgang til sikker medicin end resten af befolkningen – på trods af at de bruger mere medicin og ofte har mere komplekse behov.

I pilotprojektet har farmaceuter fra fire apoteker gennemgået et kursus med fokus på medicin og behovene hos personer der bor i botilbud. Derefter har farmaceuterne indgået et samarbejde med de fire deltagende botilbud om en kvalitetssikring af medicineringsrutinerne på botilbudene og et tilbud til borgerne om en gennemgang af deres medicin. Begge indsatser gav et betydeligt løft i medicinsikkerheden – til stor gavn for både borgere, pårørende og personale.

Formand for Danske Handicaporganisationer Stig Langvad udtaler:

”Projektet har vist, hvordan et systematisk og dialogbaseret samarbejde mellem relevante faggrupper kan øge medicinsikkerheden samt give mere viden og tryghed til såvel borgere som pårørende og personale på botilbudene. Når det samtidig viser sig, at der formentlig også er penge at spare gennem lokalisering af unødvendig medicin og smartere arbejdsgange burde kommuner og regioner ikke tøve et sekund med at udbrede erfaringerne til hele Danmark. Personer med psykiske og kognitive funktionsnedsættelser har i mange år været totalt overset i hele sundhedsvæsenet og det er på høje tid, at de også får del af de seneste års fokus på ulighed i sundhed.”

Undersøgelsen viser, at der er behov for en række tiltag for at skabe lige adgang for målgruppen:

·        Projektet viser, at medicinsikkerheden kan forbedres og uligheden mindskes, hvis borgerne får adgang til en årlig medicingennemgang, fx som en integreret del af et bredere sundhedstjek hos den praktiserende læge.

·        Der er stort behov for at styrke samarbejdet mellem alle interessenter i medicineringsprocessen, bl.a. mellem borgere, pædagoger, pårørende, det kommunale sundhedsvæsen, apoteksfarmaceuter, praktiserende læger, speciallæger mm. Der er især brug for at almen praksis bliver mere involveret i og tilgængelig for denne gruppe.

·        Der er behov for et kompetenceløft af de ansatte på bostederne, der håndterer medicin. Det kan fx ske gennem et samarbejde med de lokale apoteker eller med relevante kommunale sundhedspersoner om løbende uddannelse og sparring om medicineringsprocessen. Kommunernes arbejde med at øge medicinsikkerheden på botilbudene bør forankres i en akkrediteringsproces, der dels er velegnet som ramme for indsatser der kræver en systematisk tilgang og dels kan sikre, at det nødvendige kvalitetsløft også når ud til de botilbud, hvor der er behov for det.

·        Der er behov for fokus på og værktøjer til bedre inddragelse af borgere og pårørende i medicineringsprocessen. Som én af borgerne udtalte i evalueringen af projektet: “Det ville være rart med en gennemgang af medicinen med en farmaceut en gang imellem. Det er trods alt os, der spiser det”

·        Endelig viser projektet værdien af et tæt og konstruktivt samarbejde mellem handicaporganisationer, myndigheder og andre relevante organisationer om løsning af komplekse problemstillinger på sundhedsområdet. Kombinationen af specifik viden om problemstillingerne blandt personer med handicap og om de eksisterende tilbud og muligheder giver gode forudsætninger for udvikling af fælles innovative løsninger.

Fakta: Pilotprojektet “Øget sikkerhed i medicineringen på botilbud for personer med handicap” er lavet i et samarbejde mellem Danske Handicaporganisationer, Danmarks Apotekerforening, Pharmakon, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Københavns Kommune og Helsingør Kommune. Projektet omfattede fire botilbud i henholdsvis Helsingør Kommune og Københavns Kommune samt fire apoteker.

Du kan downloade hele rapporten her.