Skansebakken og Vejle Kommune vinder KL’s innovationspris 2013

Det sker med projektet ”Design af Relationer”, hvor Vejle Kommune har samarbejdet med

Dommerne lagde i deres bedømmelse vægt på, at projektet havde gjort op med en indadvendt fagprofessionel verden og vendt sig mod eksterne samarbejdspartnere for at skabe bedre livskvalitet for landets svageste. De lagde også vægt på projektets inddragelse af digitale hjælpemidler. Designskolen Kolding om at designe bedre relationer og livskvalitet til landets mest handicappede. Projektet kommer med bud på nye måder at løse velfærdssamfundets udfordringer på.

KL_innovationspris2013 (2)

Det er Vejle Kommunes handicapchef, Kirsten Bundgaard, som modtager innovationsprisen på KL’s innovationsdag den 25. november, hvor i alt 83 kommuner deltager. Og hun er glad. Først og fremmest over sejren, men også over, at det, der er kommet ud af ”Design af Relationer”, er nye værdige måder at løse velfærdssamfundets udfordringer på.

For det er nødvendigt at tænkte nyt og arbejde anderledes på det specialiserede handicapområde, hvis der ikke skal ske serviceforringelser: – Overordnet står det specialiserede handicapområde i det dilemma, at borgernes primære relationer er til medarbejderne, og når vi samtidig skal effektivisere, skærer vi i relationerne. Det opleves som at gøre ondt, og det har ingen lyst til. Det specialiserede handicapområde kan vælge at lade stå til og reducere i de betalte relationer – eller forsøge at skabe ikke-betalte relationer til andre end personalet. I Vejle har vi valgt det sidste!

Og så kommer projektet tilmed nogle af landets svageste til gode. For ”Design af Relationer” handler om en verden, som ikke mange kender! Projektet tager udgangspunkt i botilbuddet Skansebakken, hvor nogle af landets mest handicappede mennesker bor. Mennesker uden sprog, og som er 100 % afhængige af andre.

På det specialiserede handicapområde har det i mange år været et vilkår, at det er umuligt at skabe relationer til borgerne. Pga. personalets faglighed og beskyttertrang over for borgerne og den berøringsangst, som udenforstående kan have i forhold til borgere, som er anderledes. Derfor satte Vejle Kommune sig for at forbedre borgernes livskvalitet og skaffe dem flere relationer – og det i et samarbejde med Designskolen Kolding. Fordi der var behov for at gribe projektet anderledes an, brug for uprøvede metoder og nye øjne – sagt på en anden måde innovation af bedste skuffe.

– Designere gik til opgaven på samme måde, som hvis de skal udvikle et designprodukt, og fandt ud af, at der, hvor skoen trykkede, var vores evne til at være gæstfrie. Vi var blinde for, at vi – medarbejdere, ledelse og organisering – var borgernes største beskyttere og samtidig den største barriere mod et rigere liv. Der er derfor blevet arbejdet med at designe gæstebuddet som nøgle til at skabe flere og bedre relationer, så Skansebakken bliver et godt sted for alle – borgere, medarbejdere og gæster, fortæller Kirsten Bundgaard.

Indsatsen har båret frugt. Målinger viser, at borgerne i dag har fået flere relationer, at deres livskvalitet er blevet større, og at personalet har fået frigjort tid, som kan bruges borgere med mest behov. Helt konkret at der fx skabt kontakt til en gruppe af gymnasieelever og udviklingshæmmede, som på frivillig basis er besøgsvenner. Et orkester holder sine øveaftener på Skansebakken. En dagplejer og en hundeejer besøger Skansebakken osv. Man er også begyndt at bruge tablets som kommunikationsværktøj mellem de multihandicappede og verden omkring.

Læs mere på www.designafrelationer.com eller www.vejle.dk/innovation (under Velfærd)