Socialminister præsenterer tilsynsreform
”Et nyt socialtilsyn – Bedre kvalitet for udsatte børn og voksne” er titlen på den tilsynsreform, som social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) i dag har præsenteret.
Den indeholder en række initiativer, der skal sikre en bedre kvalitet på anbringelsessteder, botilbud og andre sociale døgntilbud for de allermest udsatte børn og voksne.
”Når vi som samfund træder til og tilbyder at hjælpe vores borgere, har vi et særligt ansvar for at sikre trygge forhold, der bidrager til disse børn, unge og voksnes udvikling og selvudfoldelse. Men virkeligheden ser desværre ikke altid sådan ud. Den seneste tids mange grumme enkeltsager viser, at de sociale tilbud alt for længe har fået lov at leve deres eget liv,” siger social- og integrationsminister, Karen Hækkerup og fortsætter:
”Vi har stillet for få og for uklare krav til tilbuddene, og vi har været for dårlige til at skelne mellem skidt og kanel – mellem de gode og de dårlige tilbud. Det retter vi op på nu. Dels ved at sikre, at opgaven med godkendelse og tilsyn lægges i hænderne på fem stærke faglige socialtilsyn, dels ved at sætte fokus på at få løftet kvaliteten og fagligheden i de sociale tilbud.”
Tilsynsreformen indeholder blandt andet:
Et professionelt og uvildigt tilsyn på det sociale område: Godkendelses- og tilsynsopgaven flyttes fra de 98 kommuner til fem store tilsynsenheder (socialtilsyn) i fem kommuner. Det skal sikre faglig bæredygtighed og uafhængighed fra den enkelte kommunalbestyrelse. Tilsynskommunerne må ikke føre tilsyn med egne tilbud.
- Fokus på faglighed og resultater: Der indføres krav om, at sociale tilbud skal dokumentere resultaterne af deres indsats. Der vil blive opstillet faglige indikatorer for kvaliteten i sociale tilbud, så der sikres et godt grundlag for at føre tilsyn og for at understøtte den faglige udvikling i tilbuddene.
- Flere tilbud omfattes: Kommunale og regionale tilbud skal fremover godkendes på lige fod med private tilbud, og der vil dermed også blive stillet samme faglige krav til disse tilbud. Flere typer af døgntilbud vil endvidere blive omfattet.
- Whistleblower-funktion: Der oprettes en whistleblower-funktion i hvert af de fem socialtilsyn. Her kan borgere, pårørende og medarbejdere henvende sig, hvis de har mistanke til uhensigtsmæssige eller kritisable forhold i et tilbud.
- Alle tilbud nygodkendes: Der gennemføres en nygodkendelse af alle omfattede tilbud, så det sikres, at også alle nuværende tilbud lever op til kravene.
Udspillet til tilsynsreformen indgår i forslaget til finansloven for 2013 og skal forhandles på plads til efteråret.