Sølund-sagaen: Tikker der en tilbage-betalings-bombe under landsbyen?

Smilene stivnede i Landsbyen Sølund, da KL i foråret indskærpede overfor kommunerne, at de ikke måtte lade de handicappede selv betale for ledsagere på ferierejser og ture.

Nu har Statsforvaltningen på baggrund af en sag fra Favrskov Kommune taget stilling til spørgsmålet, og giver KL medhold.

Samtidig slår Statsforvaltningen i en principafgørelse fast, at ikke bare favrskov, men samtlige kommuner, der har fulgt samme praksis, skal gå tilbage i arkiverne og finde alle de sager, hvor handicappede selv har måtte gribe til lommerne for at få kendte ledsagere med på tur.

De penge skal kommunerne nemlig nu betale tilbage, og den afgørelse kan meget vel vise sig at være en tikkende bombe under Landsbyen Sølund.

Men kan Skanderborg Kommune nu også risikere, at skulle tilbagebetale alle de beløb, der gennem en årrække ifølge Statsforvaltningen ulovligt er opkrævet for at handicappede kunne få deres kendte medhjælpere med på ferie, til festival eller med på andre ture væk fra bostederne?

Kommunerne skal betale

Spørger man Statsforvaltningen, er svaret et rungende JA.

”I det omfang andre kommuner har anvendt samme praksis med opkrævning af betaling for ledsagelse i forbindelse med ferierejser for borgere, der bor i kommunens botilbud, vil Statsforvaltningens udtalelse om lovligheden heraf tillige gælde for disse kommuner. Det samme gælder forpligtelsen til tilbagebetaling,” konstaterer Johanne Duus Hornemann, Statsforvaltningens ansvarshavende kommunikationskonsulent.

I Skanderborg Kommune har det, som i stort set samtlige kommuner landet over, været gængs praksis, at lade de handicappede på botilbuddene bruge deres egne penge til at betale for at få deres kendte medhjælpere med på ferier og andre ture.

Omfattende konsekvenser

”Det bliver en kæmpeopgave,” kommer det med et suk fra den anden ende af linjen, da Lokalavisen ringer til kommunen for at få en kommentar til Statsforvaltningens principafgørelse.

Direktør Henning Haahr Pedersen lægger ikke skjul på, at kommunen endnu ikke kender de fulde konsekvenser af afgørelsen, men at de kan blive omfattende og få store konsekvenser.

”Det her skal vi have analyseret på. Det skal undersøges meget grundigt. Det har vi en forpligtigelse til. Men det er også et spørgsmål, vi vil tage op med de kommuner, vi samarbejder med og aftaler taksterne for at bo i botilbuddene med,” siger han og understreger, at der ikke er nogen af Sølunds beboere, der har klaget.

Venter på Favrskov

I sin udtalelse peger Statsforvaltningen på, at det står kommunerne frit for at vælte udgifter til ledsagelse i forbindelse med rejser og andre ture over i den generelle takst for at bo i botilbuddet. Til det svarer Henning Haahr Pedersen:

”Det er jo i bund og grund det samme som at sige, at vi selv skal betale.”

”Vi synes også der er en anden vinkel på den her historie, som handler om, hvorvidt beboerne selv må råde over deres egne penge.”

Favrskov kommune er i øjeblikket i gang med at vurdere, om man vil anke afgørelsen til Økonomi- og Indenrigsministeriet. Og her sidder Skanderborg Kommune med på baghjul.

”Det er klart, vi er interesseret i at se, hvor sagen ender og i givet fald tage stilling til, om vi også vil anke,” siger Henning Haahr Pedersen.

 

Af: Grethe Bo Madsen, Lokalavisen/Skanderborg