Sophie Løhde vil have ændret sundhedsloven
(artikel fra Politiko/Berlingske Nyhedsbureau af Ida Meyer)
Hvis en stærkt dement eller udviklingshæmmet patient ikke vil have skiftet forbinding på et sår, nægter at tage sin medicin eller forhindrer behandlingen af et brækket ben, så kan læger og sundhedspersonale intet stille op.
Ifølge sundhedsloven må de nemlig ikke behandle en patient eller en borger, hvis vedkommende modsætter sig. Det er kun i de tilfælde, hvor en person lider af en akut livstruende sygdom, der må bruges tvang.
Derfor bebuder sundhedsminister Sophie Løhde (V) nu, at hun vil stille sig i spidsen for at ændre sundhedsloven.
»Det er et problem, at der i dag er patienter, som ikke får den nødvendige hjælp og behandling, fordi reglerne er, som de er,« udtaler ministeren i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.
»Jeg vil lægge mig i selen for, at jeg bliver den sundhedsminister, som får ændret reglerne på området. Jeg har allerede haft den første drøftelse med Folketingets partier om, hvordan man kan skrue et lovforslag bedst muligt sammen, og de drøftelser vil jeg selvfølgelig fortsætte,« tilføjer Sophie Løhde.
Udmeldingen kommer efter, at både læger, patientforeninger og handicaporganisationer i Politiken advarer om, at loven hvert år koster liv og forværrer svage patienters sygdom. Samtidig kender Alzheimerforeningen ifølge avisen til adskillige tilfælde, hvor læger og sundhedspersonale af hensyn til patienten har valgt at behandle, selv om patienten har modsat sig, og dermed overtrådt loven. Flere partier har derfor efterlyst en ændring af sundhedsloven, så læger og sundhedspersonale ikke er afskåret fra at hjælpe patienter, selv om de modsætter sig.
Også fra fagforbundet FOA, som repræsenterer social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter, lyder der en skarp kritik af, at deres medlemmer ofte er låste, hvis en borger ikke vil modtage behandling.
Karen Stæhr, som er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, henviser til, at man ifølge serviceloven for eksempel gerne må tvinge borgere til at få børstet tænder, mens sundhedsloven er langt mere restriktiv.
»Jeg synes, det er helt uforståeligt, og jeg har svært ved at forklare mine medlemmer hvorfor. De har med deres faglige viden svært ved at forstå, hvad der er forskellen på at få børstet tænder og at skifte forbindingen på et sår, hvis det er fyldt med bakterier, og der er en risiko for, at patienten bliver endnu mere syg. Det virker så uforståeligt,« siger hun.
Skiftende sundhedsministre har taget initiativ til at se på en lovændring, uden der endnu er sket noget.
FOA forsøgte allerede i 2011 sammen med en række andre foreninger at råbe politikerne op, og fagforbundet ærgrer sig derfor over, at der skulle skiftes sundhedsminister fire gange, før der – forhåbentligt – sker noget.
Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), mener også, at det er nødvendigt med en ændring af loven. Hun frygter dog samtidig, at man risikerer at »åbne en port af tvang« i behandlingen af varigt inhabile patienter.