Ulovligt med loft for aflastning til handicappede
Et stramt budget for 2013 har fået Kalundborg Kommune til at sænke serviceniveauet for aflastning af voksne multihandicappede. Med et nyt sæt såkaldte kvalitetsstandarder for området har byrådet fastlagt grænser for, hvor mange døgn om året svært handicappede kan få tilbudt aflastning.
Men det er i direkte strid med serviceloven at lægge loft for den slags ydelser, slår socialminister Karen Hækkerup (S) fast i et svar til Dansk Folkepartis socialordfører Karina Adsbøl. Hun har spurgt ind til Kalundborg Kommunes politik.
– Det er både urimeligt og i strid med lovgivningen at sætte et fast loft over antallet af aflastningsdøgn, og dermed tilsidesætte kravet om, at afgørelser skal baseres på en konkret og individuel vurdering af behovet i hvert enkelt tilfælde, skriver ministeren.
Kommunens nye kvalitetsstandard har ifølge TV2 Øst allerede betydet, at en borger har fået reduceret sin aflastning fra 200 døgn om året til 70 døgn. Og Tilsynet i Statsforvaltning Sjælland har bedt kommunen om en redegørelse.
Ifølge Kalundborgs social- og arbejdsmarkedsdirektør Henrik Hauschildt Juhl er der imidlertid ikke nogen konflikt mellem kommunens nye standarder og lovgivningen.
– Grundlæggende skal det forstås som et vejledende loft, hvor der fortsat foretages en konkret og individuel vurdering. Vi har bare brugt vores lovsikrede ret til at lave en kvalitetstandard, siger Henrik Hauschildt Juhl.
Skøn under regel
Men i jeres kvalitetsstandarder står der klart, at ydelsen maksimalt bevilges 70 døgn om året. Det er vel svært at forstå som andet end et loft, der sætter grænser for det konkrete skøn?
– Det er en forkert fortolkning af vores beslutning. Serviceloven lægger op til, at vi skal træffe afgørelser, der både tager faglige og økonomiske hensyn. Og kvalitetsstandarden lægger op til at definere rammen for det, siger Henrik Hauschildt Juhl.
Så en borger vil fortsat godt kunne blive visiteret til over 70 døgns aflastning i Kalundborg Kommune?
– Med vores kvalitetstandard definerer vi vores serviceniveau. Det betyder ikke, at der ikke i den konkrete sag foretages en individuel helhedsvurdering.
Henviser til botilbud
Så en borger vil fortsat godt kunne få aflastning i over 70 døgn i Kalundborg Kommune?
– Det kommer an på en konkret og individuel helhedsvurdering. Når vi laver den, så er det klart, at når vi er oppe og drøfte aflastning i et stort antal døgn, så vil vi også vurdere, om der er andre og bedre alternativer for borgeren.
I skriver til Tilsynet, at hvis der er behov for aflastning i mere end 70 døgn, så henvises borgeren til at søge et permanent botilbud. Skal det forstås sådan, at I ikke vil visitere til mere end 70 aflastningsdøgn, men derimod henviser til et botilbud?
– Det vi mener er, at når man er oppe og overveje det antal døgn – altså udover de 70 – så er det der, hvor vi typisk vil gå ind og overveje, om der er andre tilbud, som bedre dækker borgerens behov.
I har ændret jeres serviceniveau på området. Men lovgivningen, der visiteres ud fra, er uændret. I har indtil nu visiteret nogle borgere til over 70 aflastningsdøgn efter denne lovgivning. Vil borgere også fremadrettet kunne visiteres til over 70 aflastningsdøgn i Kalundborg Kommune?
– På den ene side kan det ikke afvises, på den anden side er det klart, at der er en intention med, at vi har vedtaget et serviceniveau, siger Henrik Hauschildt Juhl