Undskyldning til tidligere anbragte

Fra Social,- Bolig,- og Ældreministeriets nyhedsbrev medio april 2023:

 

Tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen, der har været udsat for svigt og overgreb, modtager regeringens undskyldning.

 

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil give en undskyldning til de tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen til et arrangement på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg.

 

 

 

Sidste år kastede den historiske udredning af sær- og åndssvageforsorgen i perioden 1933 til 1980 lys over et mørkt kapitel i dansk historie. Børn, unge og voksne blev udsat for svigt og overgreb under statens varetægt.
Derfor vil social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil på vegne af regeringen give en undskyldning til de tidligere anbragte, der har været udsat for svigt og overgreb.
Undskyldningen var oprindeligt annonceret til at blive markeret ved et arrangement på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg den 8. maj, men er i en pressemeddelelse fra ministeriet d. 28. april, blevet udsat til efter sommerferien.
Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger:
”De tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen har ventet længe på en undskyldning, som jeg er glad for endelig at kunne give på regeringens vegne. Det er skæbner og historier, som har berørt mig dybt, og som det er vigtigt, vi lytter på og lærer af. Derfor er det eneste rigtige også at give en undskyldning fra statens side til de mennesker, der i statens varetægt blev udsat for horrible overgreb, der også dengang var ulovlige.”
Tilmelding for presse sker på anbj@sm.dk eller joste@sm.dk