Vigtig valgdebat om handicapområdet i DH tirsdag

 

Danske Handicaporganisationer havde sammen med Hjernesagen og Hjerneskadeforeningen inviteret alle interesserede  til valgdebat med kandidater til Folketinget fra de fleste partier.

 

image_mini

 

Fælles udfordringer

Det blev et møde, der på mange måder udtrykte, at selv om man kan have forskellige handicap, er der mange fælles udfordringer og problemstillinger, der ikke bliver løst i dagens Danmark.

Blandt andet blev en ny undersøgelse fra Det Centrale Handicapråd nævnt, som viser, at kommunernes sagsbehandling scorer lavt på alle parametre hos borgerne, og at sagsbehandlerne har meget lidt viden om de enkelte handicaps. Tilliden er lav til kommunernes vilje til at hjælpe.

 

Skal alle arbejde

Der blev også spurgt ind til partiernes holdning til, om alle nu også skal arbejde, om statens manglende vilje til at oprette fleksjob, forringelse af førtidspensionen og manglende lovgivning om antidiskrimination.

En deltager fortalte historien om borgere, der har været fem år på ressourceforløb, om lægekonsulenter der ”overruler” 10 speciallægeerklæringer for så at sende folk ud i et nyt ressourceforløb. Et billede vi også kender på høreområdet, hvor mennesker lever i uvished om deres økonomiske situation i meget lang tid.

”Synes I selv, det er rimeligt”, spurgte han.

 

Retssikkerhed

Retssikkerheden blev desuden taget op flere gange, da kommunernes skøn ofte står over retsinstansernes. Det kommunen vurderer, ofte beskæringer af de handicappedes tilbud, kan der ikke gøres noget ved.

Det politiske panel, der bestod af Poul V Jensen fra LA, Tina Nedergaard V, Holger K Nielsen fra SF, Sarah Glerup Kristensen, Ø, Mattias Tesfaye, A og Andreas Pourkamali, R.

 

Ingen politik på området

Interessant var, at flere at politikerne på forhånd meldte ud, at de ikke havde det store kendskab til handicapområdet, men at de var lydhøre og interesserede.

Andreas Pourkamali fra de Radikale var en af dem. Han havde dog spurgt centralt om partiets handicappolitik. Der var ingen – men det har de fleste andre partier heller ikke, kunne han oplyse.

De fleste politikere gav udtryk for, at et rummeligt samfund er nødvendigt, og at mennesker med handicap skal accepteres og støttes mere til at komme ud på arbejdsmarkedet. De så også et problem i den manglende tillid til kommunerne og flere forslog, at nogle specialområder centraliseres.

 

Hatten i hånden

Liberal Alliance mener samfundet er for bureaukratisk, og at folk skal stå med hatten i hånden for at få hjælp. ”Der bruges flere penge på problemløsninger end på borgerne. Giv dem frihed til at bestemme selv”, sagde han.

 

Ikke kurere med en check

Enhedslistens Sarah Glerup Kristensen er kørestolsbruger og bekymret for nedskæringerne i kommunerne. ”De tjener på at bryde loven og sparer penge, så længe ankesagerne kører. Politikere tror alle kan arbejde. Men der er bare nogen, som ikke kan. Man kan ikke kurere sclerose eller skizofreni med en check. Flere krav vil kun gøre os fattigere”, sagde hun.

Mattias Tesfaye A gav udtryk for den holdning, at hvis samfundet ikke har en ordentlig social- og handicappolitik, hvorfor skal man så overhovedet have et velfærdssamfund?

 

Alle skal bidrage

Tina Nedergaard fremhævede det urimelige i, at hjælpemidler til børn bliver taget fra dem, når de fylder 18 år og skal over i et andet uddannelsessystem. Hun synes i øvrigt, at samfundet har begrænsede ressourcer, og at det er rigtigt at støtte alle i at være bidragende borgere i stedet for at blive passivt forsørget.

 

Vigtigt at være tæt på borgeren

Holger K Nielsen, SF, mener, at den traditionelle faglighed i kommunerne nedprioriteres til fordel for ”new public management” (ny offentlig ledelsesform), hvor effektiviseringer og all round chefer laver om på det hele. ”Men jeg vil gerne forsvare det kommunale selvstyre, som er langt tættere på borgerne, end hvis Folketinget skal bestemme det hele”, sagde han.

Aftenen gav også mulighed for en personlig dialog med politikerne, som mange benyttede sig af. Ca. 75 personer deltog i valgmødet.

DH  afholder et lignende møde i Jylland, torsdag den 11. juni kl. 18.30-21.00 i Medborgerhuset sal C, Bindslevs plads 5, i Silkeborg.

 

Skrevet af Irene Scharbau, Høreforeningen